Trenutna vrijednost zlata je 75 miliona dolara Izvor: Portal Standard

Vlada otplaćuje kredit Credit Suisse-u i vraća rezerve zlata u Crnu Goru

Crna Gora

Vlada će otplatiti 30 miliona dolara Kredit Svis banci koji dolazi na naplatu 11. aprila i time će osloboditi rezerve zlata i vratiti ga u Crnu Goru poslije dužeg vremena, saopštio je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić. On je kazao da je time zaokruženo finansiranje za ovu godinu i koja god Vlada da dođe, Crna Gora je finansijski bezbjedna.

Spajić podsjeća da je prije godinu Vlada otplatila 50 miliona, a u aprilu će otplatiti i posljednju tranšu.

„Negdje od 2000. godine mi otplaćujemo čuvanje tog zlata po šest hiljada dolara mjesečno. A ono je korišćeno kao kolateral za razne kredite ”, kazao je on na konferenciji za medije.

Spajić je objasnio da je trenutna vrijednost zlata 75 miliona dolara i da Crna Gora postaje pravi vlasnik 11. aprila, prenosi portal RTCG.  

„Po svim projekcijama, to zlato će do kraja godine imati vrijednost preko 100 miliona”, kazao je ministar. 

Spajić je objasnio da crnogorska državna imovina time dobija oko 75 miliona nove vrijednosti.

„Ovo je zlato u Crnoj Gori prvi put od vremena kralja Nikole i imaćemo mogućnost da pravimo ozbiljne fiskalne rezerve. Do sad su te rezerve bile praktično virtuelne. Sada će one biti u Crnoj Gori. To je nešto što je praktično već pet godina uradila Njemačka i druge razvijene zemlje”, kazao je on.

Istakao je da je u kontekstu geopolitičkih dešavanja u svijetu važno da Crna Gora ima finansijsku stabilnost.

„Ovo naravno nije krajnji cilj, jer 75 miliona dolara nije fiskalna rezerva koja će da nas čuva decenijama, ali je to respektabilna suma koja zajedno sa 350 miliona koje imamo u trezoru i sa očekivanom ljetnjom sezonom, time možemo da kažemo da smo zaokružili finansiranje za ovu godinu. I bilo koju Vladu da imamo, Crna Gora je bezbjedna za ovu godinu kakve god da su geopolitičke okolnosti”, kazao je on.

Proces prebacivanja zlata desiće se poslije 11. aprila. 

„Trenutno sa Centralnom bankom pregovaramo oko svih tih tehnikalija prebacivanja”, istakao je ministar.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović istakao je da je zlato otporno na inflacije.

„Za čuvanje tog zlata plaćali smo 70.000 dolara godišnje”, istakao je on.

Odović je kazao da su sve zemlje regiona povećavale zlatne rezerve, a da samo Crna Gora to nije uradila ni za gram u posljednjih 15 godina. 

Odović je rekao da u trezoru već ima 322 miliona eura bez depozita i deviznih sredstava.

„Situacija je apsolutno stabilna, novca ima i za Evropa sad i za paket mjera kako bi se pomoglo privredi i građanima”, kazao je on.

Spajić je dodao da Crna Gora ima mogućnost da se zaduži 70 miliona dolara zbog dodatnih stvari od Skupštine.

„Mi bez rebalansa možemo da zaokružimo ovu godinu uprkos svim nametnutim problema zbog ruske agresije na Ukrajinu”, kazao je ministar.  

Novac za kredit je isplaćen iz trezora, rekao je on.

„Poslije otplate ovog i nekih manjih kredita, naš nominalni dug pašće ispod četiri milijarde eura. Ako se sjećate, kada smo došli, naš dug je bio 4,33 milijarde eura: takođe je značajno da je Crna Gora po pitanju BDP-a porastao i da je udio duga po BDP-u značajno pao, za 22, 23 procentna poena što je ogromno za tako kratak period”, objasnio je Spajić.  

Narednoj Vladi nikako ne preporučuje rebalans budžeta.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *