Zbog zloupotrebe EU fondova Bojko Borisov | Izvor: Reuters

Priveden Bojko Borisov

Globus

Bivši premijer Bugarske i lider partije GERB Bojko Borisov priveden je tokom velike policijske akcije, potvrdio bugarski ministar unutrašnjih poslova. Bugarski mediji javljaju da je akcija, u kojoj su uhapšeni i njegovi saradnici, sprovedena zbog zloupotrebe sredstava iz fondova Evropske unije.

Privedeni su, uz Borisova, njegova savjetnica za medije Sevdalina Arnaudova, bivši ministar finansija Vladislav Goranov i bivša poslanica i predsjednica Odbora za budžet Menda Stojanova.

Pretresi i zaplijene su vršene na više lokacija, a opsežna akcija MUP-a Bugarske izvršena je prema istrazi Evropskog tužilaštva, potvrđeno je za Nova.bg. Bugarsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da se radi o hitnoj akciji, što na neki način znači da tužilaštvo nije obaviješteno prije operacije.

U saopštenju se ističe da je u toku „velika operacija u vezi sa 120 slučajeva Kancelarije evropskog tužioca u Bugarskoj“, i da traju pretresi i zaplijene na više adresa.

„Bojko Borisov, Vladislav Goranov, Menda Stojanova i Sevdalina Arnaudova trenutno su u pritvoru”, naveo je bugraski MUP. Prema navodima Ministarstva, akcija policije proizišla je iz istrage više desetina slučajeva zloupotrebe sredstava iz evropskih fondova u Bugarskoj, koji su proslijeđeni iz kancelarije glavne tužiteljke Evropske unije Laure Koveši, prenio je Rojters.

Bojko Borisov je odveden iz kuće u okrugu Bankja i sada je u policijskom pritvoru, rekao je Menka Menkova, advokat bivšeg premijera. „Borisov ne zna zašto je uhapšen. Pretresena je i kuća njegove medijske savjetnice i vjerovatno će i ona biti privedena… Borisov još nije optužen. Izvršen je hitan pretres bez dozvole suda. Njemu je određeno zadržavanje do 24 sata. Postupci su datirani na 17. mart i ne navodi se na šta se odnose. Nema dokumenata, osim izvještaja o pretresu. Iz njegove kuće nisu zaplijenjeni nikakvi predmeti, kao ni od njega lično“, naglasio je advokat.

Koordinator GERB-a Nikola Nikolov rekao je za NOVA da Borisov nije priveden, već je samo izvršen pretres u njegovoj kući. Nikolov je rekao da je ogorčen „činjenicom da PR MUP-a zove medije i kaže da je neko priveden i pre nego što je priveden”.

Ubrzo nakon što je vijest o privedenima objavljena na sajtu MUP-a, ona je obrisana, preneo je BGNES.

Prema informacijama iz istrage, u domu Arnaudove pronađen je džip u vlasništvu kompanije Arkad, koja gradi gasovod Turski tok kroz Bugarsku.

„Nema nikog iznad zakona!“, napisao je premijer Kiril Petkov na svom Fejsbuk nalogu.

Borisov je tri puta bio na čelu bugarske vlade – od 2009. do 2013, potom od 2014. do 2017. i najzad od 2017. do 2021. godine i drugi je premijer sa najdužim stažom šefa vlade.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *