Istražuje se zloupotreba EU fondova Borisov u autu ispred svoje kuće u Sofiji | Izvor: © AFP/Getty/Dimitar Kyosemarliev

Borisov pušten na slobodu

Region

Bivši premijer Bugarske i lider partije GERB Bojko Borisov pušten je na slobodu, nakon što je bio u pritvoru od sinoć, javlja N1.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je Borisov priveden na 24 sata zajedno sa bivšim ministrom finansija Vladislavom Goranovim i savjetnicom za medije Sevdalinom Arnaudovom.

Vlasti nisu saopštile detalje o eventualnim optužbama na njihov račun, ali su lokalni mediji izvjestili da slučajevi istražuju zloupotrebu fondova EU. Vršen je i pretres na više lokacija, a takođe i kuće Bojka Borisova.

Ranije danas njegove pristalice su protestovale i zahtjevale oslobađanje.

Borisov je večeras, nakon izlaska iz pritvora, rekao: „Brutalno! Vratili su nas u komunizam!”

Naveo je da je sinoć večerao s djecom kada je ušla uniformisana policija i počela da pretresa kuću i dvorište. Kako je rekao, pretresli su sve, i „roštilj, krevete djece, kante”, i da nisu našli ništa. „Rekli su, moramo da vas uhapsimo”, prenio je po izlasku i dodao da ih je upitao zašto kad nisu našli ništa.

Borisov tvrdi da im ni jedan policijac nije ušao u ćeliju, dok su bili u pritvoru, a to je skoro 24 sata, navodi Nova.bg.

Hapšenja su uslijedila nakon objave glavnog evropskog tužioca Laure Kovesi da je otvoreno 120 istraga o pronevjeri novca EU u Bugarskoj iz javnih tendera, poljoprivrednih subvencija i fondovima za oporavak od koronavirusa.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *