Cilj ukloniti svaku prijetnju Ruskoj Federaciji koja dolazi iz Ukrajine Izvor: Getty Images

Lavrov: Transport koji dovodi oružje na teritoriju Ukrajine dozvoljena meta za rusku vojsku

Globus

‘Želio bih podsjetiti zemlje koje se možda poigravaju ovom idejom…’, krenuo je Lavrov.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov zaprijetio je da će svi transporteri koji bi mogli donijeti oružje u Ukrajinu biti proglašeni vojnim metama.

„Jasno smo rekli da bi svaki teret koji dolazi na ukrajinsku teritoriju za koji vjerujemo da nosi oružje bio dopuštena lovina. To je jasno jer sprovodimo operaciju čiji je cilj ukloniti svaku prijetnju Ruskoj Federaciji koja bi mogla doći iz Ukrajine”, rekao je Lavrov u intervjuu na engleskom jeziku za televizijski kanal RT.

„Oni takođe govore o protivraketnoj obrani. Iz očitih razloga, iz pragmatičnih razloga misle zamoliti članice NATO-a koje posjeduju sovjetske sisteme protivvazdušne odbrane da ih podijele s njima”, dodao je.

„Želio bih podsjetiti zemlje koje se možda poigravaju ovom idejom da isporuče sovjetske i ruske sisteme protivraketne odbrane ili bilo koje druge namjene da na temelju međuvladinih sporazuma imaju ugovore koji uključuju sertifikat krajnjeg korisnika”, rekao je ministar. „A sertifikat krajnjeg korisnika to ne dopušta, slanje oružja u bilo koju treću zemlju bez našeg pristanka. To je zakonska obveza”, rekao je Lavrov, dodajući da Rusija neće dopustiti takve rizike. 

Komentarisao je i sankcije koje su Rusiji zapadne zemlje uvele kao odgovor na invaziju.

„Možda bude još jedan talas sankcija, ali mi smo na to navikli. Kako je rekao predsjednik Putin, prvaci smo po broju sankcija koje su nam uvedene, tu je 5.000 pojedinačnih akata, gotovo dvostruko više nego što je uvedeno protiv Irana i Sjeverne Koreje. Ali sankcije su nas uvijek činile jačima”, istaknuo je Lavrov. 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *