Ponovio je da je nemoguće formiranje političke vlade Rakčević | Izvor: TVCG/Screenshot

Rakčević: U Vladi će biti samo CnB, SNP i manjine

Crna Gora

U novoj vladi biće samo koalicija Crno na bijelo, Socijalistička narodna partija (SNP) i manjinske partije, kazao je Luka Rakčević iz Građanskog pokreta URA, gostujući na TVCG, u emisiji “Dobro jutro Crno Goro”.

„To je bila poruka i prethodnih mjeseci. Potpisnici Memoranduma o saradnji treba da budu okosnica nove vlade”, kazao je Rakčević, prenosi portal RTCG.

URA je juče održala sastanke sa predstavnicima Socijalističke narodne partije (SNP), Socijaldemokrata (SD) i Socijaldemokratske partije (SDP) o manjinskoj vladi.

„Tokom jučerašnjih sastanaka nastavljene su diskusije oko brojnih otvorenih pitanja. Mislim da će se vrlo brzo doći do konačnog koncepta evropske vlade. Što se tiče mandatara, on je svoj gro posla uspješno završio, da su svi ključni detalji do kraja koncipirani”, naveo je Rakčević.

Vjeruje da će vlada biti formirana.

„Mislim da je to odraz političke odgovornosti svih subjekata koji mjesecima govore o formiranju evropske vlade koja treba da riješi izazove koje odlazeća vlada nije uspjela da riješi”, naveo je Rakčević.

On je ponovio je da je nemoguće formiranje političke vlade.

„Krupne razlike nas sprečavaju da u ovom trenutku budemo dio neke političke vlade i to je svima rečeno u više navrata”, istakao je Rakčević.

On je kazao da se nada da će sjednica Skupštine Crtne Gore biti sazvana brzo.

„To je uvođenje veoma opasnog presedana koji se svima može obiti o glavu. Privatizovanje institucija od strane jednog čovjeka ili partije zbog uskopartijskih interesa je zaista loše. Mi tu praksu u Crnoj Gori nismo imali. Tako je mogao bivši predsjednik parlamenta Ivan Brajović nakon 30. avgusta 2020. da ne zakaže sjednicu dok se većina ne dogovori sa njegovim SD-om”, naveo je Rakčević

On je kazao da, ukoliko Strahinja Bulajić ne bude htio da zakaže sjednicu, vjeruje da postoje mehanizmi da to drugi potpredsjednici urade umjesto njega.

„Na dnevnom redu te sjednice trebalo bi da bude i Zakon o akcizama. Niko nema alibi za sprečavanje takvog predloga, jer bi građani odmah osjetili benifite. Na jednom rezervoaru goriva uštedjeli bi do 15 eura”, istakao je Rakčević i poručio da građani ne smiju da budu taoci političkih igara.

Kako prenosi portal RTCG, on je naveo da se svim građanima “zgadila” politička situacija i da su svi politički akteri doprinijeli tom utisku.

„Baš zbog toga treba ići u raspetljavanje svega toga i manjinska, evropska vlada je korak ka tome. Potrebno je formiranje Vlade koja neće oscilirati u zavisnosti od trenutka u kome se nalazi.”

Ako dođe do izbora, oni bi vjerovatno bili održani 5. juna.

„Mislim da novi izbori ne bi donijeli ništa novo. Ponovo bi ušli u nove pregovore i nove eksperimente. Mnogo je bolje, ukoliko postoji prostor za to, da se dogovorimo oko formiranja evropske vlade kako bi u narednih godinu i po dana uspjeli da odradimo ključne korake, a nakon toga organizovati fer izbore”, ocijenio je Rakčević.

Komentarisao je jučerašnja dešavanja na sjednici Vlade, koja je prekinuta zbog neslaganja oko uvođenja sankcija Rusiji.

„Ne mogu da vjerujem da bilo ko, pa i odlazeći premijer i ministri, sebi dozvoljavaju da ponižavaju međunarodni ugled Crne Gore i Vladu kao instituciju, da od sjednica Vlade prave cirskus u jednom kriznom trenutku. Moramo pokazati veći stepen odgovornosti i iznenađuje me takvo ponašanje”, poručio je Rakčević.

On je odluke premijera Zdravka Krivokapića doveo u vezu u sa predstojećim lokalnim izborima u Beranama.

„Činjenica da Vlada, kao Vlada NATO članice, kao države koja je predvodnik u procesu evropskih integracija, kalkuliše da li će ispoštovati ono što jeste spoljna politika svih članica EU i NATO saveza, samo zato što u izbornoj listi u Beranama koju predvode premijer i ministri može donijeti neke otrovne strelice”, naglasio je Rakčević.

On je dodao da je katastrofalno podređivati spoljnu politiku lokalnim izborima.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *