Predlog dobio podršku deset članova savjeta Novović | Izvor: Pobjeda/Stevo Vasiljević

Vladimir Novović izabran za glavnog specijalnog tužioca

Crna Gora

Sudija Višeg suda Vladimir Novović izabran je za glavnog specijalnog tužioca na sjednici Tužilačkog savjeta (TS). Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Maja Jovanović predložila je Novovića za novog glavnog specijalnog tužioca, navodeći da je cijenila njegovo znanje i sposobnosti, i da smatra da može uspješno da obavlja funkciju.

Kako prenosi portal RTCG, o ovom njenom predlogu, glasali su članovi Tužilačkog savjeta i taj predlog je dobio podršku deset članova savjeta, a samo tužilac Đurđina Ivanović nije glasala.

„Ukazana mi je velika čast od strane v.d. Vrhovnog državnog tužioca, koja me je predložila za Glavnog specijalnog tužioca i Tužilačkog savjeta, koji je podržao njen predog i moju kandidaturu. Vjerujem i očekujem da ću svojim radom i zalaganjem opravdati ukazano povjerenje”, poručio je Novović u kratkoj izjavi za portal RTCG.

Državni sekretar Ministarstva pravde Andrej Milović rekao je nakon sjednice savjeta da su izabrali čovjeka čiste biografije i vrhunskog sudiju, te da očekuju da takve rezultate ima i kao glavni specijalni tužilac.

U prvom dijelu sjednice završeni su intervjui sa kandidatima, a članovi savjeta su prvo razgovarali sa advokatom Miladinom Joksimovićem. Specijalni tužilac Miloš Šoškić odustao je od kandidature za izbor novog GST. Kako portal RTCG podsjeća, u trci za GST-a su bili i sudija Višeg suda Vladimir Novović, tužioci Saša Čađenović, Miloš Šoškić i advokat iz Bijelog Polja Miladin Joksimović.

Pred članovima savjeta, Joksimović je rekao da ne pripada tužiocu da vodi politiku nego da primjenjuje zakon.

„Motiv mi je da pomognem da se tužilaštvo pokuša vratiti na grane na koje je nekad bilo”, kazao je Joksimović.

On je rekao da imaju problem sa finansijskim istragama i sajber kriminalom, jer nemaju stručne ljude za tu oblast u tužilaštvu.

Novović je kazao da su članovi savjeta u njegovoj biografiji imali prilike da vide da je njegov radni put vezan za krivično i procesno zakonodavstvo.

„U Višem sudu u Podgorici sam postupao u predmetima izuzetne složenosti. Kada sam sebi postavio to pitanje da li mogu da odgovorim izazovu funkcije GST, sebi sam odgovorio da mogu. Imate prilike da vidite mjerljive rezultate iz izvještaja o radu”, rekao je Novović.

On je kazao da će mu jedini autoritet u radu biti etika i pravna norma.

„U poslu GST očekuju nas brojni izazovi. Prije svega, tiču se ljudskih resursa, povećanja transparentnosti, stvaranja uslova za rad ali najveći problem je percepcija javnosti u pogledu rada tužilaštva”, kazao je Novović.

Čađenović je kazao da je čitav svoj radni vijek bio u tužilaštvu, i posvetio se tužilačkim poslovima.

„Ne bih želio da govorim o rezultatima svog rada, mislim da su poznati ali sami rezultati mi daju za pravo da mogu da cijenim da ću funkciju GST-a obavljati savjesno, časno, pošteno i profesionalno”, ukazao je Čađenović.

Kazao je kako smatra da može doprinijeti da se poboljša rad specijalnog državnog tužilaštva.

„Mjesta unapređenju ima kao i u svim drugim poslovima. Možda bi se mogao ubrzati rad na pojedinim predmetima, možda bi se mogao povećati broj izvršilaca, bilo u tužilaštvu ili u sektoru za borbu protiv kriminala”, naveo je Čađenović.

Šoškić je rekao da bi se njegovim izborom za GST od strane istih centara moći učinilo kontroverznim čitavo tužilaštvo.

„A što ne želim i neću da dozvolim. Ovdje se završava i moja kandidatura za GST”, rekao je Šoškić.

Maja Jovanović je rekla da joj je žao što Šoškić iz svega ovoga izlazi na ovaj način.

Nakon intervjua, Maja Jovanović proglasila je jednočasovnu pauzu Tužilačkog savjeta. Ona je potom za novog glavnog specijalnog tužioca predložila Novovića, nakon čega je uslijedilo glasanje.

Konkurs za izbor GST-a raspisan je 18. februara.

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić po mišljenju većine članova Tužilačkog savjeta ispunio je uslove za penziju, čime mu je prestala funkcija, podsjeća portal RTCG.

U međuvremenu je Tužilački savjet izabrao vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca.

Za vršioca dužnosti VDT izabrana je Maja Jovanović.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *