Avion MV-22B Osprei bio je u petak u misiji obuke u okrugu Nordland MV-22B Osprei, američkog marinskog korpusa, u Japanu, 17. marta 2022

Četvorica američkih vojnika poginula prilikom pada aviona u Norveškoj

Globus

Izvor: CNN


Četiri pripadnika američke vojske poginula su kada se avion kojim su putovali srušio tokom vježbi NATO-a u Norveškoj, saopštio je danas norveški premijer.

„Sa velikom tugom smo primili poruku da su četiri američka vojnika poginula u avionskoj nesreći sinoć“, napisao je Jonas Gar Store na svom zvaničnom nalogu na Tviteru.

„Vojnici su učestvovali u NATO vježbi ‘Hladni odgovor’. Naše najdublje saučešće upućujemo porodicama, rodbini i saborcima vojnika u njihovoj jedinici“, dodao je on.

Avion MV-22B Osprei, dodijeljen drugoj jedinici Pomorskih ekspedicionih snaga američke vojske, bio je u petak u misiji obuke u okrugu Nordland, u sjevernoj Norveškoj sa četvoročlanom posadom, saopštile su norveške oružane snage.

Avion je primjećen iz spasilačkog helikoptera, srušio se u opštini Beiarn, saopštio je danas za norveški javni servis šef policije Nordlanda Bent Arne Ajlertsen. „Činilo se da je letjelica imala velika oštećenja“, kazao je Ajlertsen.

„Ono što nam je rečeno jeste da je to američki avion sa Amerikancima u njemu“, dodao je Ajlertsen.

Korpus američkih marinaca saopštio je da su četiri marinca bila uključena u nesreću u kojoj je učestvovao MV-22B Osprei tokom misije obuke u Norveškoj u petak, ali nisu detaljnije razradili njihov status, niti njihov identitet dok se ne obavjeste njihove porodice.

„Iako je priroda vojne službe sama po sebi opasna, bezbjednost naših marinaca, mornara, saveznika i partnera je naš glavni prioritet. Naša srca su prema porodicama pogođenim ovim događajima. Incident je trenutno pod istragom i norveških i američkih organizacija“, navodi se u saopštenju Korpusa marinaca.

„Norveške civilne vlasti preuzele su vodeću ulogu u naporima traganja i spasavanja, i mi smo zahvalni na njihovoj profesionalnoj posvećenosti našoj trajnoj saradnji. Neizmjerno smo zahvalni na podršci svim onima koji su prvi reagovali, Oružanim snagama Norveške, saveznicima i partnerima koji su doprinijeli na razne načine i svim ljudima tokom tekućih napora“, takođe se navodi u saopštenju.

Ranije je Korpus marinaca saopštio da letjelica učestvuje u vježbi ‘Hladni odgovor 2022’. Prema veb stranici NATO-a, ‘Hladni odgovor 2022’ je dugo planirana vježba koja okuplja saveznike NATO-a i njihove partnere, a koja ima za cilj da testira njihovu sposobnost da rade zajedno u hladnim vremenskim uslovima.

„Loše vrijeme znači da ekipe za pretragu moraju da pristupe mjestu kopnom, a spasioci koriste motorne sanke da stignu do mjesta događaja“, kaže Ajlertsen.

„Padavine, opasnost od lavina, vjetar i mrak čine ovakvu operaciju spasavanja zahtjevnom“, kazao je Ajlertsen.

Nestanak letjelice prijavljen je u petak u 18.26 časova po lokalnom vremenu dok se kretala prema gradu Bodo, koji se nalazi sjeverno od arktičkog kruga, navodi se u saopštenju Norveškog centra za koordinaciju spasavanja.

Posljednja poznata pozicija aviona bila je kod Saltfjeleta, planinskog područja okruga Nordland, dodaje se u saopštenju.

Norveška bezbjednosna istražna uprava i Nacionalna služba za kriminalističke istrage stići će u subotu u Bodo i započeti istragu na gradskom aerodromu.

Zbog lošeg vremena oni će najvjerovatnije stići do mjesta nesreće u nedjelju, navodi NRK.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *