Pogođeno veliko skladište oružja u zapadnoj ukrajinskoj oblasti Ivano-Frankivsk Hipersonična raketa Kinžal leti tokom testa na jugu Rusije, 2018 | Izvor: Ministarstvo odbrane Rusije

Rusija po prvi put ispalila „nezaustavljive“ hipersonične rakete

Globus

Rusija je danas saopštila da je koristila hipersonične rakete Kinžal da uništi veliko skladište oružja u zapadnoj ukrajinskoj oblasti Ivano-Frankivsk.

Ruska novinska agencija Interfaks saopštila je da je to prvi put da je Rusija upotrijebila hipersonični sistem Kinžal otkako je poslala svoje trupe u Ukrajinu 24. februara.

Portparol ministarstva odbrane Igor Konašenkov saopštio je na brifingu u petak da se u podzemnom depou, pogođenom sistemom Kinžal, nalaze ukrajinske rakete i municija za avione, prema snimku sa brifinga koji su podjelile ruske novinske agencije.

Rusija se ponosi svojim naprednim naoružanjem, a predsjednik Vladimir Putin je u decembru rekao da je Rusija globalni lider u hipersoničnim projektilima, čija brzina, manevrisanje i visina otežavaju praćenje i presretanje.

Rakete Kinžal su dio niza oružja predstavljenog 2018.

Konašenkov je danas dodao da su ruske snage takođe uništile vojne radio i izviđačke centre u blizini ukrajinskog lučkog grada Odese koristeći obalski raketni sistem Bastion.

Moskva svoje akcije u Ukrajini naziva „specijalnom operacijom“ za slabljenje vojnih sposobnosti svog južnog susjeda i neutralisanje ljudi koje naziva opasnim nacionalistima.

Ukrajinske snage pružaju snažan otpor, a zapadne zemlje uvele su sveobuhvatne sankcije Rusiji u pokušaju da je natjeraju da povuče svoje snage.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *