Rusija je u petak saopštila da njene snage „stežu obruč” oko Mariupolja Brodovi u blizini Mariupolja, 2. decembar 2018 | Izvor: © Reuters/Gleb Garanich

Ukrajina izgubila pristup Azovskom moru

Globus

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je kasno sinoć da je „privremeno” izgubilo pristup Azovskom moru jer su invazione ruske snage pojačale pritisak oko glavne morske luke Mariupolj.

„Okupatori su djelimično uspjeli u operativnom okrugu Donjeck, privremeno lišivši Ukrajini pristup Azovskom moru”, navodi se u saopštenju ukrajinskog ministarstva odbrane, ne precizirajući jesu li ukrajinske snage vratile pristup moru.

Rusija je u petak saopštila da njene snage „stežu obruč” oko Mariupolja, gdje je po procjenama oštećeno 80 posto objekata i kuća, a oko 1000 ljudi još uvijek (može biti) zarobljeno u improvizovanim skloništima ispod uništenog pozorišta.

Mariupolj sa svojim strateškim položajem na obali Azovskog mora meta je od početka rata 24. februara, kada je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo, kako je rekao, „specijalnu vojnu operaciju”.

Grad se nalazi na ruti između poluostrva Krima koji je anektirao Rusiju na zapadu i regije Donjeck na istoku, koju djelimično kontrolišu proruski separatisti.

Rusija je već 1. marta tvrdila da su njene snage odsjekle ukrajinsku vojsku od Azovskog mora.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *