Ni na današnjem sastanku nije postignut dogovor o povećanju otkupne cijene Izvor: Getty Images

Farmeri ne odustaju od obustave isporuke mlijeka

Crna Gora

Farmeri ne odustaju od najavljene obustave isporuke mlijeka prerađivačima, jer ni na današnjem sastanku nije postignut dogovor o povećanju otkupne cijene.

„Mljekare ne pristaju da se poveća otkupna cijena mlijeka za dva do tri centa što bi uticalo i na višu maloprodajnu cijenu”, kazao je sekretar Saveza stočara Crne Gore Vlado Lakić, nakon sastanka sa predstavnicima ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i mljekara, prenosi portal RTCG.

„Isporuka mlijeka biće obustavljena iduće sedmice, javnost će biti obaviještena o datumu. Posljednji je čas da država preduzme mjere kako bi spasili mliječno govedarstvo jer farmer, danas, na svaki litar mlijeka gubi četiri centa”, kaže Lakić.

Resorno ministarstvo je povećalo subvencije za mlijeko i sada je lopta kod drugih institucija, riječi su generalnog direktora Direktorata za poljoprivredu Miroslava Cimbaljevića, jer se zahtjevi farmera odnose na ukidanje PDV na stočnu koncetrovanu hranu i mliječne proizvode.

„Preduzećemo medijatorsku ulogu kako bi pomogli ovom sektoru”, rekao je Cimbaljević.

Lakić je rekao da bi povećanje otkupne cijene mlijeka za dva do tri centa uticala i na korekciju maloprodajne cijene mlijeka, na šta nikako ne pristaju mljekare.

„Mljekare su zauzele tvrdi stav da neće podići otkupnu cijenu mlijeka iako to ne bi mnogo opteretilo potrošače”, kaže Lakić.

Iako su farmeri tražili da sastanku prisustvuju i resorni ministri poljoprivrede, ekonomskog razvoja i finansija, oni se nijesu odazvali, jer su u toku predizborne kampanje, rekao je Lakić nadajući se da će razgovori ipak, biti dogovoreni početkom naredne sedmice.

„Dok poljoprivreda Crne Gore gori vidimo gdje se nalaze ministri”, kaže Lakić.

Na povećanje otkupne cijene mlijeka, saopšteno je novinarima, značajnu ulogu bi odigrale i trgovine koje bi trebalo da smanje maržu koja je sada 30% na mlijeko.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *