Olbrajtova je bila ključna u naporima da se okonča etničko čišćenje na Kosovu Medlin Olbrajt | © Lauren Bublin

Preminula Medlin Olbrajt

Globus

Medlin Olbrajt, češka imigrantkinja koja je postala prva državna sekretarka u istoriji SAD, umrla je u 85-oj godini.

Dugogodišnja veteranka spoljne politike, Olbrajtova je postala najviši američki diplomata 1997. za vrijeme Klintonove vlade.

Često hvaljena kao “šampion demokratije”, Olbrajtova je bila ključna u naporima da se okonča etničko čišćenje na Kosovu.

Njenu smrt od raka potvrdio je portparol Stejt departmenta.

„Uticaj koji je imala na ovu zgradu osjeća se svakog dana“, rekao je Ned Prajs. „Bila je pionirka kao prva žena državni sekretar i bukvalno je otvorila vrata velikom elementu naše radne snage.

Rođena kao Mari Jana Korbelova u Pragu 1937. – u tadašnjoj Čehoslovačkoj – Olbrajtova je bila ćerka čehoslovačkog diplomate koji je bio primoran da ode u izgnanstvo nakon okupacije svoje zemlje od strane nacističke Nemačke 1939. godine.

Ona se preselila u Sjedinjene Države 1948. godine, iste godine kada je njena porodica podnijela zahtjev za politički azil, tvrdeći da nijesu u mogućnosti da se vrate kući kao protivnici komunističkog režima u svojoj zemlji. Državljanka SAD je postala 1957. godine.

Olbrajtova je radila u Bijeloj kući tokom administracije Džimija Kartera, a kasnije kao savjetnica za spoljnu politiku brojnih potpredsjedničkih i predsjedničkih kandidata.

Ubrzo nakon što je Bil Klinton inaugurisan 1993. godine, Olbrajtova je imenovana za ambasadorku pri Ujedinjenim nacijama – njen prvi diplomatski položaj.

Njeno vrijeme tamo obilježile su nesuglasice sa tadašnjim generalnim sekretarom Butrosom Butrosom Galijem, koga je kritikovala kao „neangažovanog“ tokom genocida u Ruandi.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *