Izaslanik Rusije za klimatske promjene Čubais | Izvor: Bloomberg

Putinov savjetnik osudio rat u Ukrajini, podnio ostavku i napustio Rusiju

Globus

Savjetnik ruskog predsjednika Anatolij Čubais podnio je ostavku i napustio zemlju, navodeći kao razlog protivljenje ratu Vladimira Putina u Ukrajini, prenosi Blumberg pozivajući se na dva izvora iz Kremlja.

Čubais, koji je bio i izaslanik Rusije za klimatske promjene, je tako postao najviši ruski zvaničnik koji je raskinuo sa Kremljom zbog invazije.

Čubais (66) je jedan je od rijetkih ekonomskih reformatora iz 1990-ih koji su ostali u Putinovoj vladi i održavali bliske veze sa zapadnim zvaničnicima. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije želio da komentariše ovu vijest.

Čubais je poznat kao arhitekta ruskih privatizacija 1990-ih. On je, kako se ukazuje, dao Putinu prvi posao u Kremlju sredinom 1990-ih i prvobitno je pozdravio njegov dolazak na vlast krajem te decenije. Pod Putinom, Čubais je preuzimao vodeće poslove u velikim državnim kompanijama sve dok ga predsjednik nije imenovao za izaslanika za održivi razvoj I klimatske promjene prošle godine.

Od kada je Rusija započela rat u Ukrajini Kremlj je pojačao pritisak na domaće kritičare invazije. Putin je upozorio 16. marta da će očistiti Rusiju od „ološa i izdajnika” koje optužuje da tajno rade za SAD i njihove saveznike. Suočen sa ekonomskim krahom, ruski lider je optužio Zapad da želi da uništi Rusiju.

„Svaki narod, a posebno ruski, uvijek će moći da razlikuje patriote od ološa i izdajnika i ispljune ih kao muvu koja im je slučajno uletjela u usta“, rekao je Putin. „Uvjeren sam da će ovo prirodno i neophodno samočišćenje društva samo ojačati našu zemlju, našu solidarnost, koheziju i spremnost da odgovorimo na svaki izazov“.

Prošle nedjelje, Arkadij Dvorkovič, koji je bio viši ekonomski savjetnik Dmitrija Medvedeva tokom njegovog predsjedništva i zamjenik premijera do 2018. podneo je ostavku na mjesto šefa državnog fonda za tehnologiju Skolkovo nakon što je osudio invaziju. Dvorkovič, koji je takođe predsjednik Međunarodne šahovske federacije, jedan je nekoliko bivših visokih zvaničnika koji su javno istupili protiv rata.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *