Potez usmjeren ka spašavanju rublje Vladimir Putin | Izvor: Reuters

Rusija će isplate za isporuke gasa primati samo u rubljama

Globus

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će za isporuke gasa “neprijateljskim zemljama” kao što su članice Evropske unije i SAD primati samo rusku valutu.

„Nema smisla da isporučujemo naša dobra Evropskoj uniji i Sjedinjenim Državama te isplatu primamo u dolarima, eurima i drugim valutama. Zbog toga sam odlučio uvesti set mjera kako bi što je prije moguće prebacili isplate – počnimo s našim prirodnim gasom – koje primamo za isporuke u tzv. neprijateljske zemlje, u ruske rublje. To znači da ćemo odbijati koristiti kompromitovane valute u takvim transferima”, rekao je Vladimir Putin, a prenose prorežimske RIA Novosti.

Putin je dodao da će se isporuke gasa nastaviti u skladu s količinama i cijenama koje su navedene u ugovorima, dodavši kako će „relevantna direktiva biti poslana Gaspromu”, ruskom energetskom divu.

Guardian piše kako se radi o potezu usmjerenom ka spašavanju rublje, ruske valute kojoj je drastično pala vrijednost nakon što je Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

Ruski prorežimski mediji javljaju kako je na moskovskim tržištima kapitala nakon ove Putinove najave porasla vrijednost rublje.

Podsjetimo, njemački kancelar Olaf Šolc je danas rekao da bi prijedlozi za trenutni embargo na uvoz ruskih energenata bili odbačeni jer bi uticaj toga na Evropu “bio vrlo razoran i štetan”.

Rekao je da je Njemačka u procesu osamostaljivanja od ruskih izvora energije, ali da bi to, ako se napravi odjednom, gurnulo i Njemačku i cijelu Evropu u recesiju.

Upozorio je da bi cijela industrija bila na rubu propasti i da postojeće antiruske sankcije već teško pogađaju njemačke građane.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *