I ranije je često dolazio u najveću crnogorsku luku 'Spirit of Chennai' | Izvor: Maritime Optima/Martin Klingsick

Brod kojim je dopremljen kokain otkriven u ‘Voliju’ dolazio četiri puta 2020. godine

Crna Gora

Brod pod nazivom “Spirit of Chennai”, kojim je 500 kilograma kokaina zaplijenjenog u Podgorici polovinom januara dopremljeno u Luku Bar, i ranije je često dolazio u najveću crnogorsku luku, potvrđuju zvanični podaci državnih organa.

Vlada Crne Gore objavila je na svom sajtu spisak svih plovila koja su uplovila u Luku Bar od 1. januara do 31. decembra 2020. godine, i iz tog dokumenta vidi se da je brod “Spirit of Chennai” četiri puta dolazio u Luku Bar tokom te godine. Spisak je objavljen po zahtjevu NVO Mreža za afirmisanje nevladinog sektora (MANS).

Taj spisak sadrži datum i sat dolaska, naziv broda i zastavu pod kojom plovi, prenosi Portal RTCG.

Brod koji je plovio iz Ekvadora “Spirit of Chennai” sa 70 kontejnera banana je uplovio u Luku Bar 2. januara ove godine, a carinski službenik je otkrio da jedan od kontejnera sadrži sumnjiv tovar o čemu je obaviještena policija.

Sumnjajući da se u kontejneru pored banana nalazi kokain, Uprava prihoda i carina je u dogovoru sa policijom odlučila da prati sumnjivi tovar do krajnjeg odredišta.

Nakon što je sumnjivi teret 11. januara stigao u magacin “Volija”, jednog od najvećih trgovačkih lanaca u Crnoj Gori, radnici koji su primjetili sumnjive pakete obavijestili su upravu kompanije koja je pozvala policiju. Zatim je policija zaplijenila pakete za koje je utvrđeno da je u njima kokain.

Spisak koji se može vidjeti na sajtu Vlade sadrži dokaze da je “Spirit of Chennai” te godine prvi put došao 5.marta, drugi put 10. juna, treći put 17. juna, a četvri pu 5. avgusta.

Plovio je pod zastavom Portugalije.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) pokrenulo je krivični postupak protiv špeditera Đ.D. zbog sumnje da je član međunarodne kriminalne grupe koja je, kako se sumnja, formirana radi šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu, a djelovala je i u Crnoj Gori.

Ipak, još nije sasvim poznato na čemu se temelje optužbe protiv njega, navodi Portal RTCG.

Istražni postupak je i dalje u toku.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.