Dok je u toku bio trening Formule 1 Izvor: AFP/Getty Images

Huti granatirali skladišta nafte u Džedi

Globus

Jemenski Huti saopštili su da su u petak pokrenuli napade na saudijske energetske objekte, a koalicija predvođena Saudijskom Arabijom je rekla da je pogođena stanica za distribuciju naftnih derivata naftnog giganta Aramco u Džedi, što je izazvalo požar u dva rezervoara za skladištenje, ali bez žrtava.

Ogroman plamen crnog dima mogao se vidjeti kako se diže iznad grada na Crvenom moru gdje se ovog vikenda održava Velika nagrada Saudijske Arabije, prenosi Rojters.

Huti, koji su povezani sa Iranom, eskalirali su napade na naftna postrojenja u kraljevstvu posljednjih nedjelja i uoči privremenog primirja za muslimanski sveti mjesec Ramazan.

Koalicija je više puta ponavljala da je suočena sa napadima, ali je rano u subotu pokrenula vojnu operaciju u Jemenu rekavši da ima za cilj da zaštiti globalne izvore energije i obezbijedi lance snabdijevanja.

U saopštenju koalicije u državnim medijima od petka se navodi da je požar stavljen pod kontrolu. Plamen se i dalje mogao vidjeti na snimcima uživo koje je emitovao televizijski kanal Ekhbariva.

Ministarstvo energetike Saudijske Arabije saopštilo je da je kraljevina oštro osudila “sabotažne napade”, ponovivši da neće snositi odgovornost za bilo kakve globalne poremećaje u snabdijevanju naftom kao rezultat takvih napada, prenijela je državna novinska agencija SPA, pozivajući se na zvaničnika u ministarstvu.

Ministarstvo je okrivilo Iran što je nastavio da naoružava Hute balističkim projektilima i naprednim dronovima, ističući da bi napadi „doveli do uticaja na proizvodni kapacitet Kraljevine i njenu sposobnost da ispuni svoje obaveze prema globalnim tržištima“. Teheran negira da je naoružavao Hute.

Iz Aramco-a nije bilo zvaničnog komentara.

Koalicija je saopštila da su njeni vazdušni napadi u subotu bili usmjereni na “izvore prijetnje” u glavnom gradu Sani koji kontrolišu Huti i lučkom gradu Hodejdi na Crvenom moru.

Napadi su uslijedili dok je Džeda bila domaćin Velike nagrade Saudijske Arabije Formule 1. Gusti crni dim se mogao vidjeti sa trkačke staze, rekao je Rojtersov svjedok.

Izvršni direktor Formule 1 Stefano Domenikali rekao je vozačima i šefovima timova da će se Gran pri odvijati po planu, prema izvoru upoznatom s tim.

“VITALNI OBJEKTI”

Portparol vojske Huti Jahja Sarea rekao je da je grupa lansirala rakete u petak na Aramco u Džedi i dronove u rafinerijama Ras Tanura i Rabigh i da je takođe gađala “vitalne objekte” u Rijadu, glavnom gradu.

Saudijski državni mediji ranije su prenijeli da je koalicija osujetila niz napada od Hutinih dronova i raketa. Saudijska PVO uništila je i balističku raketu lansiranu ka Džizanu, što je izazvalo „ograničenu” vatru na elektrodistribuciji.

Eskalacija od strane Huta dolazi u trenutku kada specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija pokušava da obezbijedi privremeno primirje za muslimanski sveti mjesec Ramazan koji počinje u aprilu, uoči gostovanja jemenskih stranaka u Rijadu na konsultacijama kasnije ovog meseca.

Američki državni sekretar Entoni Blinken osudio je napad na saveznicu Saudijske Arabije i rekao da će Sjedinjene Države nastaviti da rade sa Rijadom na jačanju njegove odbrane, istovremeno radeći na trajnom rješenju sukoba u Jemenu.

„U vremenu kad bi sve strane trebalo da su usredsređene na deeskalaciju i donošenju spasonosnog olakšanja ljudima Jemena uoči svetog mjeseca Ramazana, Huti nastavljaju sa svojim destruktivnim ponašanjem i bezobzirnim terorističkim napadima koji pogađaju civilnu infrastrukturu“, rekao je Blinken. .

Prošlog vikenda napad Huta na kraljevstvo prouzrokovao je privremeni pad proizvodnje u rafineriji i požar na terminalu za distribuciju naftnih derivata. Grupa je 11. marta gađala rafineriju u Rijadu, izazvavši mali požar.

Koalicija je intervenisala u Jemenu u martu 2015. nakon što su Huti krajem 2014. izbacili iz glavnog grada Sane vladu koju podržava Saudijsku Arabija.

Konflikt, koji se široko smatra proksi ratom između Saudijske Arabije i Irana, odnio je živote desetina hiljada ljudi i gurnuo Jemen na ivicu gladi. Huti kažu da se bore protiv korumpiranog sistema i spoljne agresije.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *