Snage Kijeva tvrde da nastavljaju protivofanzivu na Herson Izvor: EPRS

Sukobi u Ukrajini ulaze u novu fazu

Globus

Krvava i ničim izazvana ruska agresija na Ukrajinu ušla je u drugi mjesec. I dalje se vode žestoke borbe, a uprkos nemilosrdnom razaranju, Rusija nije uspjela slomiti ukrajinski otpor, čak ni u Mariupolju koji je gotovo pa sravnjen. Ukrajinska vojska počela je i oslobađati neke gradove, a Rusija je najavila da mijenja strategiju i ulazi u drugu fazu rata.

Turske vlasti upozorile su plovila da se drže podalje dok ronilački tim pregleda “predmet sličan mini” koji pluta sjeverno od Istanbula u blizini Crnog mora, nekoliko dana pošto je Rusija upozorila da je nekoliko mina otplutalo od ukrajinskih luka.

Ronioci su osigurali objekat i počeli ga deaktivirati, objavilo je tursko ministarstvo obrane na Twitter-u.

Ribari su prvi uočili objekt u blizini mjesta za pristajanje u gornjem dijelu Bosforskog tjesnaca i prijavili ga obalnoj straži, rekla je za Reuters glavna uprava za obalnu sigurnost.

Portparol uprave potvrdio je izvještaj u listu Milliyet da su vlasti putem radija obavijestile čamce da je predmet navodno „u obliku lopte s izbočinama nalik na rogove” i da je „vjerovatno mina”.

Turska dijeli crnomorske granice s Rusijom i Ukrajinom, koju je Moskva napala prošli mjesec.

U okolini Donjecka i Luganska, ukrajinski glavni vojni štab tvrdi da je „nanio znatne gubitke ruskim okupatorima˝, u zadnjem izvještaju objavljenom u subotu rano ujutro. U izvještaju se navodi da su srušena tri ruska vazduhoplova, uništeno osam tenkova i ubijeno oko 170 neprijateljskih vojnika.

Snage Kijeva tvrde da nastavljaju protivofanzivu na Herson, na jugu zemlje, jedini grad koji su ruske snage u cijelosti zauzele dok se oko Kijeva nastavljaju borbe kako bi se „zaustavila neprijateljska ofanziva”.

Rusko zapovjedništvo iznenada je u petak objavilo da će se sada usredotočiti na “oslobođenje” istočne Ukrajine, poručivši da je ruska vojska ispunila početne ciljeve invazije na Ukrajinu koja je počela 24. februara.

Više od 100.000 ljudi treba biti evakuisano iz opkoljenoga grada Mariupolja, rekla je u subotu u televizijskom obraćanju zamjenica ukrajinskog premijera Vereščuk.

Gradonačelnik Mariupolja Vadim Boičenko rekao je da je stanje u opkoljenom gradu užasno i vode se ulične borbe u samom središtu. 

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je da su visokopreciznim raketnim oružjem ruske snage uništile ukrajinski protivvazdušno-raketni sistem Buk u Kijevskoj regiji.

„Raketni udar izveo je operativno-taktički kompleks Iskander, a kontrolu pogotka izvršila je bespilotna letjelica. Sistem protivvazdušne odbrane uništen je tačnim pogotkom u metu, objavilo je ministarstvo.

Ukrajinci su krenuli u oslobađanje Hersona, Markian Lubkivski, savjetnik ministra odbrane, rekao je na BBC Radio 4: „Vjerujem da će danas grad biti u potpunosti pod kontrolom ukrajinskih oružanih snaga.˝

„Završili smo u posljednja dva dana operaciju u Kijevskoj regiji tako da su oružane snage sada fokusirane na južni dio pokušavajući osloboditi Herson i neke druge ukrajinske gradove.

Ruska vojska je objavila da je izvela nove raketne napade na vojne ciljeve u zapadnoj, središnjoj i jugozapadnoj Ukrajini.

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov kaže da su krstareće rakete Kalibr, koje su lansirane s broda, uništile skladište sa municijom i oružjem u blizini naselja Veliki Korovinci u regiji Žitomir.

„Takođe, visokoprecizna krstareća raketa Onyx je uništila bazu s gorivom u području Mikolajeva, koja je opskrbljivala gorivom Oružane snage Ukrajine u južnom dijelu Ukrajine.˝

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u subotu izvoznice energenata da povećaju proizvodnju i tako spriječe Rusiju da “ucjenjuje”gasom i naftom svijet kojemu prijeti i glad i nuklearni rat ako se ruski ratna mašina ne zaustavi.

U obraćanju videovezom sudionicima Doha Foruma Zelenski je rekao da bogate zemlje kakav je Katar mogu pridonijeti stabiliziaciji Europe.

„Mogu učiniti mnogo da vrate pravdu. Budućnost Evrope zavisi o njihovim naporima. Molim vas da povećate proizvodnju energije kako biste osigurali da svi u Rusiji shvate da se ta zemlja ne može koristiti energijom kao oružjem za ucjenjivanje svijeta, rekao je u govoru simultano prevođenom na arapski.

Mjesec dana duga ruska invazija na Ukrajinu povećala je zabrinutost Evrope u energetsku sigurnost i budućnost jer je Rusija najveći evropski dobavljač fosilnih goriva.

Nijedna država na svijetu nije sigurna da će biti pošteđena nesigurnosti opskrbe hranom zbog ruske invazije, upozorio je nadalje Zelenski.

Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih proizvođača žita, a zbog rata upitni su i sjetva i prinosi.

„Svjetska tržišta nisu se još oporavila od posljedica pandemije koja je izazvala skok cijena hrane. Niko nije osiguran od tih šokova i ne možete biti sigurni da nećete biti izloženi nesigurnosti hrane˝, rekao je.

„Ruske jedinice zauzele su kilometre ukrajinskih žitnih polja i eksplozivom uništavaju poljoprivrednu opremu”, rekao je ukrajinski predsjednik.

Treća poruku Forumu Dohi uputio je u vezi trke u naoružanju koju Rusija snažno podstiče zveckajući svojim nuklearnim oružjem.

„Hvale se da mogu uništiti svojim nuklearnim oružjem ne samo pojedinu zemlju, već čitavu planetu˝, rekao je ukrajinski predsjednik u video poruci. 

Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk rekla je da je postignut dogovor o deset humanitarnih koridora kojima će se u subotu evakuisati civili iz opkoljenih ukrajinskih mjesta i gradova.

U televizijskom obraćanju Vereščuk je rekla da će civili, koji će pokušati napustiti Mariupolj na jugu Ukrajine, morati to učiniti privatnim vozilima jer ruske vojne snage ne dopuštaju autobusima da prođu kontrolne točke na putu do tog lučkoga grada.

Agencija Reuters dodaje da nije mogla provjeriti tu informaciju iz nezavisnih izvora.

Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju za neuspjehe u evakuaciji civila iz opkoljenih gradova.

Stanje je najteže u Mariupolju koji su Rusi potpuno razorili u mjesec dana bombardovanja, a stanovništvo je u skrovištima bez hrane, bez ljekova i druge pomoći.

Ranije su mediji prenijeli informaciju da Rusija prelazi na plan B, a to je da se više ne trude zauzeti glavne ukrajinske gradove, Kijev i Harkov, nego se fokusiraju na zauzimanje teritorija na području Luganske i Donjecke oblasti, koje je u njihovim administrativnim granicama priznala kao neovisne zemlje. Ruske snage kontroliraju 93% luganske i 54% donjecke oblasti, a na tom se području nalazi glavnina ukrajinske vojske koja se tamo osam godina ukopavala i sada pruža zaista žilav otpor.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *