Od marta prošle godine više od 10 ruskih diplomata protjerano iz Bugarske Kiril Petkov | Izvor: BGNES

Ruski špijuni uticali na tenzije između Bugarske i Sjeverne Makedonije

Region

Bugarski premijer Kiril Petkov rekao je medijima u četvrtak da su nesuglasice njegove zemlje sa susjednom Sjevernom Makedonijom pogoršale ruske obavještajne službe.

„Prijavljeno mi je da su ruski špijuni radili posebno protiv odnosa između Bugarske i Sjeverne Makedonije“, rekao je on. „Neko pokušava da pogrešno predstavlja interese Bugarske“, dodao je on. „Ruski interes je uvijek bio da spriječi Zapadni Balkan da ima evropsku budućnost.˝

Bugarsko specijalizovano tužilaštvo već istražuje navodne ruske špijunske aktivnosti u Agenciji za nacionalnu bezbjednost i pretresa kancelarije, prenosi Balkan Insight

Predsjednik Rumen Radev, poznat po blažem stavu prema Moskvi, branio je rad agencije. „Agencija za nacionalnu bezbjednost ima jak imuni sistem i mislim da oni aktivno rade na tome da ne dopuste bilo kakvo kršenje sistema“, rekao je on.

Od ulaska u politiku 2021. godine, prvo kao privremeni ministar ekonomije u privremenom kabinetu predsjednika Rumena Radeva, a zatim kao premijer i ko-lider stranke „Nastavljamo promjene“, Petkov pokušava da riješi sporove Bugarske sa Severnom Makedonijom, koje odlažu nade Makedonaca da otpočnu pregovore o članstvu u EU.

Petkov se u ponedjeljak sastao sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim i obojica su djelovali optimistično u pogledu izgleda da Bugarska ukine svoj sadašnji veto na pristupne pregovore Sjeverne Makedonije.

Ruska ambasada u Sofiji još uvek nije reagovala na najnovije tvrdnje.

U poslednjih nekoliko godina Bugarska je protjerala brojne ruske diplomate zbog špijunaže i hapsila Bugare koji su sa njima sarađivali. Od slučaja koji je najviše zaokupio pažnju medija u martu 2021. godine, više od deset diplomata proglašeno je personama non grata.

Ali neka nedavna protjerivanja su opisana kao puki PR trikovi, koje je izveo glavni tužilac Ivan Gešev da bi ojačao svoj imidž tokom njegovog sukoba sa aktuelnom vladom. Uprkos brojnim hapšenjima i optužbama, niko nije osuđen za navodnu špijunažu.

U međuvremenu, ranije ove nedjelje, tužilaštvo je započelo istragu protiv Elene Gunčeve, poslanice i članice rusofilske krajnje desničarske partije Vazraždane (Preporod), nakon objave na Fejsbuku od 18. marta u kojoj je rekla da se nada da će vladu pogoditi Rus projektil. U poruci je izrazila nadu da će „jedna od [ruskih] raketa uništiti Ministarski savjet“ u Sofiji, ako Bugarska pošalje oružje Ukrajini, i opisala ukrajinskog predsjednika kao „klovna Zelenskog“. Optužena je za izdaju.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *