Fides će imati dvotrećinsku većinu mjesta u parlamentu Viktor Orban | Izvor: AFP/Getty images

Ubjedljiva pobjeda Orbana na parlamentarnim izborima u Mađarskoj

Globus

Mađarski nacionalistički premijer Viktor Orban proglasio je pobjedu na nedjeljnim parlamentarnim izborima, ustvrdivši da je sa svojom strankom Fides obranio “slobodu i suverenitet Mađarske”.

Okružen vodećim članovima stranke, trijumfalni Orban (58) rekao je da su ostvarili izbornu pobjedu uprkos svim lošim izgledima.

„Ostvarili smo toliko veliku pobjedu da je vidljiva i s Mjeseca i svakako i iz Brisela. Moramo pitati dragog gospoda kako se dogodilo da smo izvojevali najveću pobjedu kada su se svi udružili protiv nas. Veliki međunarodni centri moći pa i organizacije bili su protiv nas pa i njima trebamo uputiti poruku, nekoliko lijepih riječi – trebamo im reći da je novac koji su dali mađarskoj ljevici bačen kroz prozor. Dopustite mi da vam kažem, ulaganje u mađarsku ljevicu bilo je najgore ulaganje Džordža Soroša koje mu je posljednjih 12 godina samo cijedilo novac, poručio je Orban.

Preliminarni rezultati nakon 98 posto prebrojanih glasova na nacionalnim stranačkim listama pokazali su da je Orbanova stranka Fides vodeća sa 53,1 posto glasova prema 35 posto za šestostranački opozicioni savez Petera Marki-Zaja. HRT prenosi da je Fides takođe u prednosti u 88 od 106 izbornih jedinica u kojima se bira po jedan poslanik.

Na temelju trenutnih djelimičnih rezultata, Nacionalna izborna kancelarija objavila je da će Fides imati 135 mjesta, dvotrećinsku većinu, a opozicioni savez 56 mjesta u parlamentu. Stranka krajnje desnice Naša domovina takođe je ušla u parlament s osvojenih sedam mjesta.

Riječ je o četvrtoj Orbanovoj uzastopnoj izbornoj pobjedi. Na izborima su birači podržali njegov koncept konzervativne, “neliberalne” države i odbacili zabrinutost zbog bliskih veza Budimpešte s Moskvom. Činilo se da bi ruska invazija na Ukrajinu posljednjih sedmica mogla poremetiti Orbanovu kampanju i natjerati ga na neugodno manevrisanje kako bi objasnio decenijama duge poslovne odnose s Rusijom, no uspješno je uvjerio biračko tijelo svoje stranke Fides da bi opozicioni savez Marki-Zaja, koji je obećao popravljanje veza s Evropskom unijom, mogao uvući zemlju u rat.

Priznajući poraz, Marki-Zaj (49) rekao je da je pobjeda Fidesa posljedica onoga što je nazvao njegovom velikom propagandnom mašinom, uključujući medijsku dominaciju.

„Ne želim skrivati svoje razočaranje, svoju tugu… Znali smo da će ovo biti nejednak teren, rekao je i dodao: „Priznajemo da je Fides dobio veliku većinu glasova. Ali još se sporimo jesu li ovi izbori bili demokratski i slobodni.”

Premoćna pobjeda mogla bi ohrabriti Orbana (58) u njegovoj političkoj agendi za koju kritičari kažu da je svojevrsno kršenje demokratskih normi i pokušaj kontrole medija.

„Ovo je rezultat koji možete postići u zemlji u kojoj jedna osoba potpuno vlada medijima, gdje nema rasprave”, rekla je Katalin Ceh, zastupnica u Evropskom parlamentu iz pokreta Momentum koji je u savezu šest opozicionih stranaka. Poručila je: „Nastavićemo se boriti za našu domovinu, da Mađarska jednog dana bude srećna i slobodna zemlja.”

Jedan od evropskih čelnika s najdužim stažom, Orban se pojavio kao glasan zagovornik anti-imigracijske politike i protivnik oštrih energetskih sankcija Moskvi.

Kritičari kažu da je nastojao učvrstiti jednostranačku vladavinu reorganizacijom ustava, preuzimanjem kontrole nad većinom medija i popunjavanjem ključnih vladinih mjesta lojalnim političarima.

Ipak, Orban je popularan kod mnogih starijih, siromašnijih glasača koji zastupaju njegove tradicionalne hrišćanske vrijednosti i porodice koje imaju koristi od niza poreznih olakšica i ograničenja cijena goriva i nekih namirnica.

Mađarske stranke bore se za ukupno 199 poslaničkih mjesta, od kojih se 106 popunjava u izbornim jedinicama u kojima se bira jedan poslanik.

Dodatna 93 člana biraju se proporcionalnom zastupljenošću s nacionalnih lista koje se sastoje od stranačkih lista i lista nacionalnih manjina.

Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) poslala je punu misiju za praćenje izbora, što je tek drugi takav slučaj u jednoj državi članici Evropske unije.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *