Predsjednički, parlamentarni, beogradski izbori, sa još 13 gradova i opština Izvor: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Vučić pobijedio u prvom krugu, SNS na oko 44%, opozicija uvjerena u pobjedu u Beogradu

Region

Izvor: N1 Srbija/Danas.rs


U Srbiji su danas održani predsjednički izbori, vanredni parlamentarni i izbori za Skupštinu Beograda i još 13 gradova i opština, a pravo glasa imalo je 6.502.307 građana, koji su mogli da glasaju na 8.267 biračkih mesta, od kojih je 29 bilo u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija i 77 u inostranstvu. Biračka mjesta otvorena su u 7 sati, a građani su svoje biračko pravo mogli da ispune do 20 sati. Svi birači koji se zateknu na biračkom mjestu u to vreme, imaju pravo da glasaju. Prema podacima Crte, do 19h glasalo je 55,1 odsto upisanih birača.


Istaknute vijesti:

IPSOS/CeSID: Preliminarni rezultati izbora za Skupštinu Beograda
🕑 23:59h

U Beogradu građani su glasali za novi saziv Skupštine Grada koju čini 110 odbornika, koji će potom među sobom odabrati gradonačelnika. Prema preliminarnim rezultatima koje je objavio Ipsos/CeSID najviše glasova, 38,8 odsto, osvojila je lista “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve” koalicije oko Srpske napredne stranke, čiji kandidat za gradonačelnika je Aleksandar Šapić.

Lista „Vladeta Janković – Ujedinjeni za pobedu Beograda“, prema prvim rezultatima, osvojila je 20,4 odsto glasova, a lista koalicije „Moramo – Za dobar grad“ čiji kandidat za gradonačelnika je predstavnik pokreta Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović – 10,5 odsto.

Lista „Ivica Dačić – premijer Srbije, Toma Fila – gradonačelnik Beograda“, koalicija oko Socijalističke partije Srbije, osvojila je 7,1 odsto glasova, pokazuju preliminarni podaci.

Pogledajte rezultate koje su postigle ostale liste na izborima za Skupštinu grada Beograda:


SNS objavio preliminarne rezultate parlamentarnih izbora
🕑 23:26h

Prema prvim preliminarnim rezultatima koje je objavio SNS, na parlamentarnim izborima u Srbiji najviše glasova osvojila je lista “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve” – 43,95 odsto.

Lista „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ osvojila je, kako je na konferenciji za novinare rekao Aleksandar Vučić, osvojila je 13, 6 odsto.

Listi oko SPS pripalo je 11,4 odsto glasova, koaliciji Nada pripalo je 5,3, a Koaliciji Moramo 4,7 odsto.

Slijede podaci SNS o procentu osvojenih glasova ostalih lista:

On je objasnio da će 124 ili 125 mandata u parlamentu pripasti SNS i dodao da nisu ubačeni rezultati nekih biračkih mjesta, iz Republike Srpske, ali, kako je rekao male su to izmjene.

Većina za sastav potpuno samostalne Vlade je na ivici, ali sa SVM imamo dovoljno za formiranje samostalne Vlade, rekao je Vučić.


Janković: Gotovo sigurno smo izvojevali pobjedu u Beogradu
🕑 23:19h

Kandidat ‘Ujedinjenih za pobedu Beograda’ Vladeta Janković izjavio je za N1 da je opozicija gotovo sigurno izvojevala pobedu u glavnom gradu.

„Mnogo manje je sigurno da li će SNS priznati takve rezultate izbora. Mene lično zabrinjava činjenica da je RIK tako rano završio rad. To znači odlaganje da naprednjaci u svojoj panici traže vremena i predaha da se pregrupišu, smisle šta će i kako će, kako bi poraz u Beograda pretvoril u neku vrstu pobjede“, kazao je Janković.

Dodao je i da je u Beogradu glasalo oko 925.000 ljudi, što je iznad svih očekivanja.

„Ja sam ovu vrstu energiju i dobre volje kod građana osjetio jedino prije 22 godine, septembra 2000. Tačno se osjetila ta vibracija. Samo ne bih volio da ne radimo ono što smo morali da radimo između 24. septembra i 5. oktobra, kako bismo odbranili rezultat izbora“, poručio je Janković.

Upitan da li je spreman na saradnju sa koalicijom NADA, Janković je rekao da je lider te koalicije Miloš Jovanović ranije izričito rekao da ne namjerava da ide u koaliciju sa SNS-om.

IPSOS/CeSID: Prvi preliminarni rezultati parlamentarnih izbora
🕑 22:59h

Prema prvim preliminarnim rezultatima koje je objavio IPSOS/CeSid na osnovu 74,2 odsto obrađenog uzorka na parlamentarnim izborima u Srbiji najviše glasova osvojila je lista “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve” za koju je glasalo 43,1 odsto birača.

Na drugom mestu su “Ujedinjeni za pobedu Srbije” sa 13,1 odsto, a na trećem SPS sa 11,5 odsto.

Slijede podaci i o ostalim listama:


Ipsos/CeSID: Prvi preliminarni rezultati predsjedničkih izbora
🕑 22:52

Prema prvim preliminarnim rezultatima koje je objavio Ipsos/CeSID na osnovu 55,6 odsto obrađenog uzorka na predsjedničkim izborima u Srbiji najviše glasova osvojio je lider SNS Aleksandar Vučić.

Slijedi lista kandidata i projekcija procenta osvojenih glasova:


RIK neće saopštiti preliminarne rezultate nakon zatvaranja birališta
🕑 21:48h

Republička izborna komisija (RIK) nije večeras saopštila preliminarnu izlaznost na predsjedničkim i vanrednim parlamentarnim izborima održanim danas u Srbiji, na posljednjoj planiranoj konferenciji za novinare održanoj u zgradi parlamenta.

Poslije sjednice koja treba da bude u ponedjeljak u 20 sati RIK će saopštiti preliminarne rezultate izbora a do tada neće držati konferencije za novinare.

To se nije dogodilo nikada od 2000. godine do danas, javio je reporter N1.

Predsjednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da su u 20 časova zatvorena „većina biračkih mjesta“ a da će svi koji su se do tada zatekli na biračkom mjestu imati pravo da glasaju.

Dimitrijević je objasnio proceduru prebrojavanja glasova nakon zatvaranja izbornih mjesta ali je naveo da će konačna izlaznost biti saopštena „u zakonom propisanom roku”.

Prema njegovim riječima, RIK će u ponedjeljak poslije 20 časova održati sjednicu na kojoj će biti saopšteni preliminarni rezultati na osnovu do tada obrađenih biračkih mjesta.

Ninić: Predsjedniku RIK-a naređeno da ovako uradi

Advokat Ivan Ninić ocijenio je na Tviteru da je RIK „odlukom da večeras ode u hibernaciju počinio najveći zločin protiv demokratije u posljednjih 30 godina.”

“Predsjedniku RIK-a je naređeno da ovako uradi i on je bespogovorno to prihvatio! Ne postoje riječi kojima ova sramota može da se opiše! Da nisam bio i vidio, ne bih znao”, naveo je Ninić.


Kuzmanović (‘Ujedinjeni za pobedu Beograda’): Opozicija ima većinu u Beogradu
🕑 21:24h

‘Ujedinjeni za pobedu Srbije’ očekuju izlaznost veću od 60 odsto u Srbiji i u Beogradu, rečeno je u izbornom štabu te liste.

Branimir Kuzmanović, šef izbornog štaba ‘Ujedinjeni za pobedu Beograda’ saopštio da opozicija prema preliminarnim rezultatima ima većinu u Beogradu.

„Kad kažem opozija, mislim koalicija Ujedinjeni, koalicija Moramo i koalicija Nada”, naglasio je.

Ovu objavu je pratio veliki aplauz prisutnih koji je utihnuo kada je pomenuo koaliciju Nada.

Kako je rečeno na konferenciji, ima više od 1.000 zabilježenih nepravilnosti.

Lideri stranaka ove koalicije još se nisu priključili brojnim novinarskim ekipama koje čekaju prve rezultate današnjih izbora.

Prisutni su samo Borko Stefanović, zamjenik predsjednika SSP i Stefan Jovanović, generalni sekretar NS.

Pavle Grbović, predsjednik PSG, kojeg su danas napali simpatizeri SNS, stigao je u Fabriku, gdje koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije čeka izborne rezultate.

Tu je i Vladeta Janković, kandidat za gradonačelnika Beograda, kao i Zoran Lutovac, predsjednik DS i glumac Tihomir Stanić.


MUP o napadu na Grbovića: Učesnici incidenta dali izjavu u policiji
🕑 16:59h

Povodom napada na lidera Pokreta slobodnih građana Pavla Grbovića, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je saopštilo da su policijski službenici „obavili razgovor sa svim učesnicima incidenta i pozvali ih da dođu u policijsku stanicu da daju izjavu”. MUP u saopštenju navodi da su svi, osim Grbovića, dali izjavu.

Ministarstvo u saopštenju navodi da je iznenađeno „uvredama Grbovića o navodnom neprofesionalnom postupanju policije u slučaju incidenta koji se dogodio ispred sjedišta Srpske napredne stranke (SNS) u Zemunu.

MUP ističe da je Grbović odbio da dođe u policijsku stanicu da da izjavu jer, kako kaže, nema poverenja u policiju.

”Grbović je potom sa stranačkim kolegama otišao u KBC Zemun, a potom na konferenciju za novinare i još uvijek se nije odazvao pozivu da dođe u policijsku stanicu da da izjavu, što su ostali akteri incidenta učinili”, saopštio je MUP.


Stojaković: Kriju se u MZ, 10-15 osoba vrijedno radi na paralelnim spiskovima
🕑 14:55h

Članica Pokreta slobodnih građana (PSG) Nina Stojaković opisala je za N1 incident koji se dogodio danas, u kome je napadnut lider tog pokreta Pavle Grbović.

„Sve je počelo tako što smo uhvatili jednog momka sa paralelnim spiskom kod biračkog mjesta 67, koji je maloljetan, što je i sam povrdio. Pozvali smo policiju”, priča Stojaković.

Ona kaže da se, dok su čekali policiju, u jednom momentu popela u stan da uzme deblju jaknu.

„Kada sam se vratila dolje, pojavila se druga ekipa momaka, dosta starija i snažnija, sve sam snimala, kao što ste vidjeli. Izborni je dan, želim da uhvatim sve te njihove mahinacije. Dečko nam je prijetio, da se pomerimo od njihovog mesnog odbora. Oteo mi je telefon, zabio nokat u prst i napao je Pavla, oborio ga je na pod, oko i usna su mu rascijepane“, kazala je Nina Stojaković.

Dodaje da je njih bilo 5-6, a da je Grbović bio samo sa svojim ocem.

„U jednom trenutku ljudi su izašli iz mjesnog odbora SNS i mjesne zajednice, pošto se oni kriju u mjesnoj zajednici. Nalaze se unutra, pokrili su prozore kartonima, ali ako podignete telefon iznad kartona videćete da unutra ima 10-15 osoba koji vredno rade na paralelnim biračkim spiskovima. Osobe koje su napale Pavla se nalaze unutra, policija je ispred i odbijaju da uđu, i makar ispitaju onoga ko je osumnjičen.

Ona je rekla da je po Grbovića došla Hitna pomoć, ali da se osjeća dobro, osim što ima povrede po licu i ušima.


Ne davimo Beograd: Član našeg tima napadnut na biračkom mjestu na Zvezdari
🕑 13:55h

Ne davimo Beograd je saopštio da je u 13 časova na biračkom mjestu na Zvezdari napadnut Miloš Vučković, član mobilnog tima Ne davimo Beograd.

Kako se navodi u saopštenju, napad se dogodio kada je Vučković prišao ljudima koji su, kako su istakli, bili ispred biračkog mjesta sa paralelnim spiskovima i instruisali građane kako da glasaju.


Pretučen lider PSG, Grboviću razbijena glava ispred mjesnog odbora SNS
🕑 13:06h

Danas je napadnut lider Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović.

Kako je potvrđeno za N1, Grboviću je razbijena glava ispred mjesnog odbora SNS u naselju Nova Galenika, koji je udaljen oko 300 metara od škole u kojoj se nalaze sva biračka mjesta. Kako je javio reporter N1, na toj lokaciji je sada mirno.

Kako je navedeno na Instagram profilu, Grbović je prije toga naišao na mladiće sa biračkim spiskom.

Nakon napada, Grbović se oglasio na svom Tviter nalogu rekavši da se osjeća dobro i da će povrede proći.

Video snimak napada:


Posmatrači OSA tvrde da su primjetili niz nepravilnosti u Novom Sadu
🕑 11:24h

Posmatrači OSA (Omladinska studentska akcija), koji prate izbore u okviru Lokalnog fronta, saopštili su da su uočili niz nepravilnosti na glasačkom mjestu na Novom naselju u Novom Sadu – masovno slikanje glasačkih listića, korišćenje mobilnih telefona od strane članova Biračkog odbora i glasanje ljudi čije fotografije nisu identične onima u ličnim kartama.

Kako su napomenuli, oni su tražili da se te nepravilnosti unesu u zapisnik, ali je to odbijeno, uz objašenjenje da treba da se obrate „na kraju dana sa primjedbama“.

Posmatrači javljalju da je na više biračkih mjesta u Novom Sadu uočeno da se birači dovode taksijem na glasanje.

Prijavljuju i da je primjećen automobil u kojem se vodi paralelni birački spisak.

RIK: Nemamo informacije o nepravilnostima u Novom Sadu

Gradska izborna komisija saopštila da je izlaznost do 10h 11,22 odsto u Novom Sadu. Uočeno da je je jedan glasač slikao listić, ali pošto je glasao prije slikanja, glasanje je nastavljeno. To je jedina nepravilnost koju je uočio GIK.

Na koferenciji za štampu Republičke izborne komisije je saopšteno da nisu dobili informacije o nepravilnostima u Novom Sadu.

„Nemamo informacije o tome. Ne znamo o kojim se nepravilnostima radi. Ukoliko bude nekih nepravilnosti ja se nadam da će Birački odbor to otkloniti. Shodno svojim ovlašćenjima, oni to mogu i da konstatuju”, rekao je direktor RIK-a Vladimir Dimitrijević u odogovoru na pitanja N1 TV.


Srbi sa Kosova u koloni na glasanje, gužve i na biračkim mjestima
🕑 10:40h

Srbi sa Kosova od otvaranja birališta u velikom broju pristižu u gradove u centralnoj Srbiji gdje su im prebačena glasačka mjesta, a na prelazu Jarinje formirala se kolona duga dva kilometra, na putu od Kosovske Mitrovice do Raške. Građani sa Kosova svoje biračko pravo mogu da ostvare u Raški, Tutinu, Bujanovcu, Kuršumliji.

Za razliku od Jarinja, na prelazu Brnjak (put Zubin Potok-Tutin) nema gužvi, javljaju N1 građani koji se uputili na glasanje prema centralnoj Srbiji i dodaju da se čini da su zbog izbora ublažene procedure pa su građani mogli da prođu bez zadržavanja.

Na biračkim mjestima na kojima glasaju Srbi sa Kosova zabilježene su gužve.

Foto: N1

Građani sa Kosova će, slično kao i za referendum 16. januara, svoje pravo moći da ostvare nakon jednočasovne ili višečasovne vožnje u jednom od autobusa koji ovog jutra organizovano polaze put centralne Srbije. Uskraćeno im je glasanje na teritoriji na kojoj žive, javlja Kossev.

Sa glavne autobuske stanice u Kosovskoj Mitrovici, nešto prije 8 časova jutros, više od 20 autobusa krenulo je put Raške. Autobusi su uglavnom sa RKS oznakama i svi su obilježeni rednim brojevima. Najveći broj, navodi Kossev, je bio 23.


Počelo glasanje na biračkom mjestu u Novom Pazaru na kome je došlo do tuče između članova BO
🕑 9:57h

Glasanje na biračkom mjestu 77, u Osnovnoj školi “Bratstvo” u Novom Pazaru odvija se bez problema, nakon što je jutros kasnilo otvaranje zbog incidenta, saznaje radio ‘Sto plus’. Predsjednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević rekao je na prvoj konferenciji RIK-a da su u sedam časova otvorena sva biračka mjesta, sem tog u Novom Pazaru.

Predsjednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević rekao je ranije da samo to biračko mjesto nije otvoreno zbog „tuče članova biračkog odbora“.

„Došlo je do izvjesnih problema, tuče od strane biračkog odbora, intervenisala je policija. Imamo samo jedan problem koji će biti riješen i to biračko mjesto će biti otvoreno i nastaviće sa radom“, rekao je Dimitrijević.

Prema nezvaničnim informacijama do svađe i tuče došlo je između dva člana biračkog odbora, što je izazvalo kašnjenje početka glasanja. Pored toga, do manjih problema na dva biračka mjesta u toj školi došlo je i jer 50 metara oko nje nisu bili uklonjeni ili prekriveni bilbordi sa političkim sadržajem.

Reagovala je i policija, uzete su izjave od učesnika i svjedoka incidenta. Da li će i kakve prijave biti podnijete protiv vinovnika odlučiće nadležno tužilaštvo.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *