Izvor: Twitter

Crna Gora glasala za suspenziju Rusije iz UN-ovog Savjeta za ljudska prava

Crna Gora

Crna Gora je glasala za suspenziju Rusije i Savjeta za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UN). Takva odluka donijeta je na Generalnoj skupštini UN.

Obrazloženje je da je Rusija počinila masovno kršenje međunarodnih humanitarnih i ljudskih prava u Ukrajini. Osim Crne Gore i Srbija je podržala suspenziju Rusije iz članstva u Savjetu.

Za suspenziju Rusije glasale su 93 države, protiv je bilo 24, a 58 je bilo uzdržano.

U nacrtu rezolucije kaže se da Generalna skupština može „suspendovati prava na članstvo u Savjetu za ljudska prava člana Savjeta koji čini gruba i sistematska kršenja ljudskih prava“.

U nacrtu rezolucije se dodaje da Savjet izražava „ozbiljnu zabrinutost“ u vezi sa izvještajima o „grubim i sistematskim kršenjima i zloupotrebama ljudskih prava“ i „kršenjima međunarodnog humanitarnog prava“ koje je počinila Ruska Federacija tokom svoje invazije na Ukrajinu.

Generalnoj skupštini je za odluku bilo potrebno da je podrže dvije trećine zemalja koje su prisutne. Tako je izglasano uklanjanje Rusije iz Savjeta UN za ljudska prava. Ova mjera suspenduje članstvo Rusije u Savjetu, ali može da se pokrene revizija ovog pitanja ako u UN to smatraju odgovarajućim.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *