Na sastanku razmotrena aktuelna situacija na zapadnom Balkanu Eskobar i Krivokapić | Izvor: Vlada CG/S.Matić

Krivokapić Eskobaru: Formiranje manjinske vlade uvelo bi Crnu Goru u nemire

Crna Gora

Predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Zdravko Krivokapić danas se u Grčkoj sastao sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnim izaslanikom SAD za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i poručio da bi formiranje manjinske Vlade „uvelo Crnu Goru u nemire”.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Krivokapić je Eskobaru kazao da je aktuelna politička situacija u Crnoj Gori neodrživa i izrazio sumnju u mogućnost formiranja manjinske Vlade, „jer bi je činili ideološki različite partije”.

Formiranje takve Vlade, kako je kazao, bilo bi kršenje narodne volje jasno izražene na proteklim izborima i uvelo bi Crnu Goru u nemire.

„Zbog tog neprirodnog sporazuma, svi etički principi su slomljeni, a kad nema principa, onda je sve dozvoljeno”, kazao je Krivokapić.

Rezultat obaranja ekspertske Vlade je politička i institucionalna kriza, kazao je on dodajući da „trenutak pada Vlade nije slučajan već se desio nakon usvajanja Budžeta, programa “Evropa sad” i, najvažnije, nakon prve samostalne zapljene kokaina”.

Kako su kazali iz njegovog kabineta, na sastanku je razmotrena aktuelna situacija na zapadnom Balkanu i konstatovana mogućnost prelivanja ukrajinske krize na ovaj region.

Govoreći o ukrajinskoj krizi, Krivokapić je kazao da su izbori u Beranama jasno pokazali da se i ta tragedija koristi za jačanje pozicija korumpiranih i profitersko nacionalističkih snaga.

„Osim toga ponovo je na sceni bio tri decenije uobičajeni manir političke scene, a to je najvjerovatnija kupovina glasova u Ulcinju”, kazao je on.

Krivokapić je naglasio da je jedino demokratsko i časno rešenje aktuelne krize raspisivanje izbora, ukazujući na mlade snage za koje se nada da će, ulaskom u politiku, vratiti etiku u politiku.

„Kao ekspertski ministri, oni su pokazali da imaju znanje i žar da mijenjaju stvari, a do pravih promjena, kako tvrdi, dolazi se, na prvom mjestu, kroz ekonomske reforme koje podižu standard građana. Jedino tako moguće je nadvladati političare koje se vezuju za ’90- te godine 20. vijeka”, istakao je Krivokapić.

Eskobar je snažno podržao napore koje Vlada Crne Gore ulaže u borbu protiv korupcije, dodajući da je Crna Gora bitan partner NATO-a i da vjeruje da će naša država i dalje dijeliti vrijednosti na kojima počiva savremena civilizacija.

S tim u vezi, on je naglasio da je bitno što Crna Gora podržava ukrajinski narod i da vjeruje da će odluka o punim sankcijama protiv Rusije biti uskoro donesena.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *