Izvor: U.S. Navy/Fred Gray IV

Uhapšena dvojica Crnogoraca na Zelenortskim ostrvima, na brodu nađeno 5,6 tona kokaina

Crna Gora

Dvojica državljana Crne Gore uhapšena su sa pet Brazilaca zbog krijumčarenja 5.668 kilograma kokaina na jednom ribarskom brodu, saopštila je policija Kabo Verdea (Zelenortska ostrva).

Direktor nacionalne policije Kabo Verdea Rikardo Gonkalveš saopštio je medijima da je 5,6 tona droge nađeno u luci Praja, kao i da su spisi predmeta tajni.

Gonkalveš je rekao da se operacija odvijala na otvorenom moru, od 1. aprila. Akciju je, kako je rekao, izvela policija, putem Centralnog odjeljenja za istrage o trgovini narkoticima.

„Takođe smo imali relevantnu saradnju sa Federalnom policijom Brazila, Administracijom za borbu protiv droge, Američkom mornaricom i Nacionalnom agencijom za kriminal Ujedinjenog Kraljevstva”, dodao je Gonkalveš.

Od srijede ujutro, brod američke mornarice koji je u službi Afričke komande američkih oružanih snaga (“Africom”), usidren je kod grada Praja.

Kako prenose mediji, direktor nacionalne policije nije odgovarao na pitanja novinara, pa tako nije razjasnio ni druge detalje o operaciji, ni odredište ili zastavu ribarskog broda iz Brazila koji je prevozio kokain, kao ni imena uhapšenih.

Narko klanovi sa Balkana sve jači

Narko-klanovi sa Zapadnog Balkana sve su zastupljeniji u svjetskoj mreži trgovine kokainom, stoji u prošlogodišnjem izvještaju koji su zajednički objavili Europol i Kancelarija UN za drogu i kriminal, prenosi Euronews.

U prilog ovim tvrdnjama idu i policijske akcije u zemljama Balkana đe je zaplijenjeno nekoliko tona droge u posljednjih nekoliko godina, ali i učešće kriminalaca sa ovih prostora u krijumčarenju kokaina širom svijeta.

U izvještaju “Transnacionalna hobotnica”, koji je 2020. godine objavila NVO Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, navedeno je da se većina kokaina koji se iz Latinske Amerike doprema u Evropu skladišti u kontejnerima na velikim brodovima.

Te pošiljke smještaju se u kontejnere sa svježim voćem i smrznutom voćnom pulpom, a budući da takve pošiljke sadrže lako kvarljivu robu koja se mora brzo transportovati, na ulaznim lukama ima manje kontrole, navodi Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

U avgustu prošle godine je u policijskoj akciji nazvanoj “187”, zaplijenjena isporuka banana u kojoj se nalazilo 1,4 tone kokaina. Za ovu akciju je tadašnji premijer Zdravko Krivokapić rekao da je „najveći udar trgovcima narkoticima u istoriji Crne Gore”.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *