Učešće SD-a u vladi posljednja nepoznanica Abazović | Izvor: Facebook/Screenshot

Abazović: SDP će biti dio vlade, ubrzo sjednica skupštine

Crna Gora

SDP će biti dio manjinske vlade, ali za SD nije sigurno, saopštio je danas mandatar Dritan Abazović. On očekuje da će zahtjev za zakazivanje Skupštine biti jako brzo, te da nas od toga dijele dani, a možda i sati. Istakao je da Parlament nije ničije prvatno vlasništvo, kao i da ako 41 i više poslanika budu željeli da se zakaže sjednica to će se i desiti.

„Mislim da smo sada stvarno na korak od formiranja Vlade. SDP će biti njen dio. Mislim da svi treba da odustanemo od maksimalističkih zahtjeva. Za SD nijesam siguran i to je posljednja nepoznanica. Pokušaćemo da nađemo rješenje i za to”, kazao je mandatar.

Kazao je da bi bilo dobro da se svi izjasne.

„Očekujem od svih da budu fleksibilni”, kazao je on.

Istakao je da treba odblokirati cijeli sistem.

„Ne želim da robujemo rokovima. Ne treba da podliježemo pritisku medija. Na početku su svi kritikovali manjinsku Vladu, sad pitaju kad će”, kazao je on.

Abazović očekuje podršku 49 poslanika.

Nije mogao da kaže koji će resori pripasti SDP-u.

„Razgovarao sam sa SNP-om više puta. Trudimo se da nađemo nešto što bi bio kompromis. Mislim da je u ovom trenutku treba da dobijemo Vladu. Vjerujem da SNP ima neki odnos i mislim da su u cijelom procesu pokazali zavidni nivo prema onome što je državni interes. Očekujem da ne problematizuju kada mandatar za neko mjesto predloži nekog iz SDP-a”, kazao je on i dodao da moraju da prave tim ako žele rezultate.

Smatra da će se sjednica zakazati jednostavno.

„Poslanici će podnijeti zahtjev, a ako ne bude htio gospodin Bulajić, to može uraditi neki drugi potpredsjednik. Niko ne može da zaključa Skupštinu, to nije zakonito. Evo ako treba, mandatar će da ide na sud zbog toga. Ako 41 poslanik i više žele da zakažu Skupštinu, a ovlašćeno lice to ne želi, neko drugi će zakazati, jer Skupština nije ničije vlasništvo”, kazao je on.


Odgovarajući na pitanje vezano za situaciju u kojoj se nalaze bivši radnici Montenegro Airlines-a, Abazović je naveo da je za to kriva prethodna Vlada koja je ostavila ogromne dugove, te da će vlada vidjeti šta može da uradi za njih iako nisu svemoćni.

„Nisam siguran da smo im mi prava adresa i da sve što se dešava oko MA ima političku, a ne ekonomsku logiku”, kazao je on.

Govoreći o lex specijalisu koji je najavljen za radnike MA, a koji je sličan onome kao za radnike metalske industrije, Abazović je rekao da je neophodno odblokirati parlament da bi bilo koji zakon mogli da usvojimo.

Smatra da je upitno da li se njihov problem može riješiti na isti način.

„Problemi su tu, ako se uspostavi nova vlada, neću bježati od toga”, kazao je on.

Gašenje MA je, kako je dodao, bilo jedino ekonomski održivo rješenje. Smatra da je otvaranje nacionalne avio-kompanije bilo neophodno zbog turizma.

„Ne treba biti nikakav ekspert da znamo da će i narednih godina nacionalna avio-kompanija poslovati sa gubitkom. Tu ne treba biti nikakav ekspert, ali da li država tu treba da dotira, ja sam za”, kazao je Abazović.


Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je da ima neophodne informacije vezane za sina bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice. Istakao je da očekuje da se pokrenu sve neophodne radnje u skladu sa zakonom protiv Miloša Medenice.

„Ne važi samo za sina Vesne Medenice, već za sve sinove i kćerke koje su se našle u skaju čija komunikacija upućuje na kriminalne aktivnosti”, kazao je Abazović i dodao da ne može reći kada je Medenica napustio zemlju.

Nije mogao da odgovori da li je njegova majka Vesna Medenica u Crnoj Gori.

„Protiv Vesne Medenice se ne vodi nikakav postupak i bilo bi neprimjereno da potpredsjednik Vlade traži informacije da li su u zemlji ljudi koji u prethodno bili na funkcijama, ako nijesu na potjernici”, kazao je Abazović.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *