Traže povezivanje staža i isplatu zaostalih zarada Izvor: Pobjeda/Maja Leković

Bivši radnici Montenegro Airlines-a održali protestnu blokadu

Crna Gora

Bivši zaposleni Montenegro Airlines-a (MA) blokirali su danas na pola sata saobraćajnicu ka aerodromu Podgorica tražeći da im se poveće radni staž od četiri godine i isplati sedam zaostalih zarada.

Tokom blokade nije bila velika frekvencija saobraćaja. Nekoliko putnika prošlo je sa koferima pješke blokirani put. Bivši zaposleni su poručili da su vodili računa da današnjim protestom nikome ne uzrokuju kašnjenje na let, ali su naveli da nijesu sigurni da li će ubuduće misliti o tuđim potrebama, kada, kako navode, o njihovim niko ne brine.

Radnici bivšeg nacionalnog avioprevoznika su poručili da u decembru 2020. nije, kao preko koljena, donesena odluka da mu se više ne pruža pomoć, Montenegro Airlines AD Podgorica ove godine slavio bi svoj 28. rođendan, prenosi “Pobjeda”.

„Umjesto toga, 28. aprila ove godine navršiće se godina kako je nazivu nacionalne kompanije Crne Gore pridružena fraza ‚u stečaju’. Bez pretenzija da se uđe u analizu dalekosežnih posljedica tog nadasve nepromišljenog poteza, danas želimo da podsjetimo javnost, a naročito predstavnike vlasti, da je ta naprečac donesena odluka rezultirala gubitkom oko 300 radnih mjesta, ostavivši isto toliko porodica bez izvora zarade i života dostojna čovjeka”, kazala je Dubravka Đurić.

Tražili su, kako je kazala, bivši zaposleni u više navrata da im se isplate plate koje im se duguju od oktobra 2020.

„Tražili su od vlade da im obezbijedi povezivanje radnog staža od oktobra 2017. godine, jer upravo je država ta koja je godinama žmurila na oba oka na ono zbog čega je na kraju i uveden stečaj u kompaniji”, navela je Đurić.

Podsjetila je da je Vlada u martu prošle godine obećala da će „biti odvojen odvojen određen novac za socijalno davanje zaposlenima, kojim bi im se koliko toliko poboljšao njihov materijalni status”.

„I ponovi vlada u decembru prošle godine da se radi na ‚pripremi zakona za isplatu novca radnicima Montenegro Airlines-a’. Prođe i godina, a od obećanja ništa, pa se okupismo danas da opet tražimo isto. Da podsjetimo sadašnju, i da podsjetimo vladu koja se formira, ili treba da se formira, da je pitanje zaostalih sedam zarada bivših zaposlenih Montenegro Airlines-a i dalje neriješeno. Da podsjetimo da zbog nepovezane gotovo četiri godine radnog staža jedan dio naših kolega i koleginica ne mogu da ostvare pravo na penziju. I, umjesto da danas uživaju makar u penziji, kad nijesu mogli do ostvarivanja te penzije da dostojanstveno rade i zarađuju, dovijaju se na razne načine da sebi obezbijede iole pristojan život”, rekla je Đurić.

Bivši zaposleni MA Srđan Habić kazao je da se od uvođenja stečaja u tu kompaniju nije sjedjelo skrštenih ruku.

„Svjesni da je prizemljenjem aviona i pokušajem gašenja kompanije nepovratno izgubljena nematerijalna vrijednost firme, koja je mnogo veća od vrijednosti materijalne imovine, kao što su slotovi, članstvo u međunarodnim organizacijama, prisustvo u globalnoj mreži rezervacionih sistema, sertifikovano osoblje… i svjesni svih ograničenja zbog takve teške ‘osakaćenosti’, krenulo se u obnavljanje djelatnosti i infrastrukture koji su prvenstveno potrebne novoosnovanoj aviokompaniji”, naveo je Habić.

Cilj je, kako je naveo, bio da se formira jedno održivo pravno lice koje bi se lako moglo ponuditi novom investitoru i na taj način stvorili uslovi da se namire povjerioci, u prvom redu zaposleni i država.

„Ali, onda su se, neočekivano, od državnih organa i državnih firmi, počele nizati razne zabrane i naredbe. Prvo je Ministarstvo odbrane naredilo iseljenje službe keteringa iz objekta vojne kasarne na aerodromu, koji je MA godinama unazad zakupljivao, i iz koga je izlazilo na desetine hiljada obroka dnevno. Zbog toga je MA u stečaju morao stopirati potpisivanje ugovora sa međunarodnom kompanijom koja širom svijeta ima svoja predstavništva za pružanje usluga keteringa u avio saobraćaju. Time je onemogućeno otvaranje najmanje 20 radnih mjesta za bivše zaposlene u službi keteringa Montenegro Airlines-a, a država direktno i indirektno uskraćena za veliku dobit, kroz zakup, zarade i poreze na dohodak zaposlenih, PDV na usluge i ostalo”, naveo je Habić.

Takođe, kako je kazao, opstrukcijama od strane resornih ministarstava su doprinijeli i pojedini mediji, koji su prenosili iskrivljenu sliku o našoj situaciji iz nama nepoznatih razloga, i time od nas tjerali potencijalne partnere i dio stručnih lica.

„Montenegro Airlines se tako našao u zemlji čuda, gdje logika gotovo da i ne postoji, i u kojoj se radnja odvija kao u snu, i to onom najgorem.”

„Zato pozivamo državu da zastane i sagleda koliku štetu indirektno pričinjava sebi time što štetu direktno nanosi MA u stečaju. Montenegro Airlines je i dalje živ, iako u teškom položaju, i država je još uvijek na vrijeme da mu pomogne tako što će prestati da mu odmaže. A dobrobit će biti u korist svih povjerilaca, pa samim tim i države”, poručio je Habić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *