Prvi put da se režim sankcija Ujedinjenog Kraljevstva koristi za BiH Cvijanović i Dodik

Velika Britanija uvela sankcije Dodiku i Cvijanović

Region

Velika Britanija danas je objavila da je sankcionisala člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i predsjednicu tog entiteta Željku Cvijanović zbog, kako je opisala, pokušaja da naruše legitimitet i funkcionalnost države BiH.

Sankcije, koje uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, prve su u okviru režima britanskih sankcija za BiH, navedeno je iz britanske vlade, uz naglašavanje da to „nisu sankcije protiv Republike Srpske, niti njenih građana”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„Ovo su sankcije usmjerene na dvije osobe koje su se neodgovorno ponašale na svojim funkcijama”, saopšteno je iz britanske ambasade u BiH.

Britanske sankcije znače da Dodik i Cvijanović neće moći putovati u Ujedinjeno Kraljevstvo niti koristiti ili pristupiti bilo kojoj imovini koju eventualno posjeduju u Ujedinjenom Kraljevstvu,.

Kako se navodi u odluci britanskih vlasti, „ohrabreni ruskim podrivanjima međunarodnog sistema”, Dodik i Cvijanović su iskoristili svoje pozicije vlasti kako bi forsirale de facto secesiju Republike Srpske – jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine – što je direktno u suprotnosti sa ustavom države.

„Milorad Dodik je pokrenuo akciju za povlačenje Republike Srpske iz ključnih državnih institucija, koristeći razdornu, opasnu, nacionalističku retoriku, narušavajući domaći i regionalni mir i podstičući etničku mržnju i poricanje genocida.
U međuvremenu, u oktobru 2021. godine, Željka Cvijanović je iskoristila svoju kancelariju kako bi podnijela nacrte zakona u Republici Srpskoj kojima se nastojalo prenijeti državne nadležnosti na entitetski nivo. Cvijanovićeva je javno veličala ratne zločince i negirala genocid u Srebrenici”, navodi se u dokumentu britanske vlade.

Britanska ministarka vanjskih poslova Liz Trus saopštila je kako se, radeći u koordinaciji sa SAD i drugim partnerima koji imaju isto mišljenje, nada da će britanske sankcije podstaći i druge države da primjene slične restriktivne mjere „koje političare pozivaju na odgovornost za njihovo destabilizujuće i opasno ponašanje”.

„Ovim oštrim sankcijama pokazujemo da će neprijatelji mira biti pozvani na odgovornost. Postupci i retorika Dodika i Cvijanovićeve prijete da ponište 26 godina teško stečenog mira i stabilnosti i potkopaju Opšti okvirni sporazum za mir (Dejtonski mirovni sporazum), koji je okončao neprijateljstva 1995. godine”, navela je britanska ministrica.

„Ovo dvoje političara namjerno potkopavaju teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini. Ohrabreni od strane Putina, njihovo nepromišljeno ponašanje prijeti stabilnosti i sigurnosti širom Zapadnog Balkana”, rekla je britanska ministarka vanjskih poslova Liz Trus u saopštenju.

Milorad Dodik u reagovanju na sankcije rekao je da će to ubrzati proceduru da prekine kontakt i saradnju sa britanskim ambasadorom u BiH.

U izjavi tokom zasijedanja Narodne skupštine RS naveo je kako ga nije briga za sankcije, kako nema nikakvu imovinu u Britaniji, te da tamo nije bio 10 godina.

Potom je poslanicima pročitao saopštenje Ambasade Velike Britanije, nakon čega je rekao „zamislite sve te gluposti”.

Britanski ambasador naveo je još kako je ovo „prvi put da se režim sankcija Ujedinjenog Kraljevstva koristi za BiH, te da je „odluka donesena nakon pažljivog razmatranja i detaljnih pravnih konsultacija”.

„Sankcije nisu čarobni štapić, niti instant rješenje političkih problema. Današnja odluka treba biti dio šireg pristupa naporima da se okonča okruženje bez posljedica za BiH, kako za domaće, tako i međunarodne strane, da bi se političari držali odgovornim za svoje djelovanje. Izabrani predstavnici se moraju fokusirati na rad za dobrobit građana i osiguranje podrške demokratskim institucijama, uključujući održavanje izbora i implementaciju njihovih rezultata. UK će nastaviti da podržava sve one koji djeluju odgovorno i u najboljem interesu za BiH”, kazao je ambasador Mat Fild.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *