„Razliku do 41 davaće DPS. Šta mislite je li to uticaj ili nije uticaj?” Đukanović i Marović

Đukanović: Srbija da odgovori na zahtjev o izručenju Marovića

Crna Gora

Srbija ne izvršava svoje obaveze iz ugovora o međunarodnoj pravnoj saradnji sa Crnom Gorom i ta zemlja bi trebalo da odgovori na zahtjev za izručenje Svetozara Marovića, kazao je predsjednik države Milo Đukanović. On je komentarisao i ocjene dijela javnosti da DPS neće imati uticaja na manjinsku vladu, navodeći da bi taj projekat bez njegove partije imao podršku samo 14, 16, ili 19 poslanika.

Kako prenosi Pobjeda, komentarišući sankcije koje su Sjedinjene Američke Države uvele Svetozaru Maroviću, kazao je da je Crna Gora na tom slučaju pokazala dosljednu primjenu ustavno pravnog sistema.

„Vidio sam apel od strane američkog zvaničnika prema gospodinu Maroviću da dođe u Crnu Goru. U redu razumijem i taj apel, ali bih još prije razumio apel koji bi trebalo uputiti državi Srbiji, zemlji koja je takođe kandidat u pregovorima sa EU, da ispuni svoje obaveze iz ugovora o međunarodno-pravnoj saradnji”, rekao je Đukanović na konferenciji za novinare na Cetinju nakon susreta sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Pendarovskim.

Važno je, kako je dodao, identifikovati zastoj a to je Srbija koja ne izvršava svoje obaveze iz međunarodnog ugovora.

Komentarišući uticaj Demokratske partije socijalista na manjinsku vladu kazao je da je oko toga bilo puno izjava i interpretacija.

„Pozivam na zdravu logiku, imate vladu koju će činiti partije koje u parlamentu imaju 14,16 ili 19 poslanika, a potreban je 41. Razliku do 41 davaće DPS. Šta mislite je li to uticaj ili nije uticaj?”, upitao je Đukanović.

Govoreći o transkriptima koje je Europol dostavio crnogorskoj policiji u kojima se pominje sin bivše predsjednice Vrhnovnog suda Vesne Medenice, Đukanović je kazao da to vidi kao izazov za djelovanje državnih organa i da ne bi sebi davao za pravo da politički komentariše.

„Nemam sumnji da će ta grana vlasti kao i do sada profesionalno obaviti svoj dio posla”, naveo je Đukanović.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.