Džonson je prvi premijer Velike Britanije koji je kažnjen zbog kršenja zakona dok je na funkciji Sunak i Džonson | Izvor: BBC

Novčana kazna za Džonsona zbog žurki u toku lokdauna

Globus

Policija će kazniti premijera Borisa Džonsona jer je prisustvovao rođendanskoj zabavi priređenoj za njega tokom izolacije zbog pandemija Covid-a.

Kabinet premijera je potvrdio da će dobiti fiksnu kaznu za odlazak na jednosatni skup 19. juna 2020, prenosi BBC.

Ministar finansija Riši Sunak i premijerova supruga Keri Džonson takođe su obaviješteni da će dobiti novčane kazne.

Kazne su posljedica istrage londonske policije o ilegalnim zabavama u Dauning Stritu.

Portparoli gospođe Džonson i Sunaka rekli su da im nije rečeno sa kojim događajem su kazne povezane.

Međutim, viđeni su na istom skupu povodom premijerovog rođendana – kojem je, kako se navodi, prisustvovalo 30 ljudi.

Džonson je prvi premijer Velike Britanije koji je kažnjen zbog kršenja zakona dok je na funkciji.

Lider laburista ser Ker Starmer i prva ministarka Škotske Nikola Sturdžon rekli su da premijer i gospodin Sunak moraju da podnesu ostavke.

Grupa “Za pravdu ožalošćenih porodica zbog Covida 19” saopštila je da „jednostavno ne postoji način da premijer i ministar mogu da nastave sa radom“.

Ali lider škotskih torijevaca Daglas Ros – koji je u jednoj fazi tražio ostavku premijera zbog žurki – rekao je da „ne bi bilo u redu“ da Džonson ode dok je rat u Ukrajini.

Londonska policija istražuje navodno kršenje zakona o Covid-u na 12 skupova u Vajtholu i Dauning Stritu.

Do sada je izrečeno više od 50 kazni, a očekuje se još više.

Portparolka porodica ožalošćenih zbpg Covid-a, Lobi Akinola, rekla je da je „nevjerovatno bolno“ znati da tako visoki članovi vlade prisustvuju zabavama dok oni nijesu u mogućnosti da budu sa svojim voljenima na samrti.

Dodala je: „Činjenica da su premijer i njegov kancelar tada lagali o tome, i da bi tako nastavili da rade da policija nije intervenisala, zaista je besramna.

„Prekršili su zakon. Ali još gore, sve su nas napravili budalama.“

Ser Kir, iz Laburista, je kazao da kazne za premijera i ministra pokazuju da su konzervativci „potpuno nesposobni da vladaju”, dodajući: „Britanija zaslužuje bolje.“

„Boris Džonson i Riši Sunak su prekršili zakon i više puta lagali britansku javnost. Obojica moraju da podnesu ostavke.“

Zelena stranka je na istom fonu, a ko-lider Adrian Remzi je rekao da su kazne „osuđujuća optužnica za nepromišljenu kulturu konzervativne stranke i premijera koji sebe smatraju nedodirljivim“ .

A lider liberalnih demokrata ser Ed Dejvi pozvao je da se parlament – koji je trenutno na uskršnjoj pauzi – pozove kako bi održao glasanje o povjerenju premijeru.

Nekoliko poslanika Torijevaca takođe je reagovalo na vijest, a nezavisni Daren Henri pozvao je na „javno izvinjenje“ Džonsona i Sunaka.

Ros je poručio: „Javnost je s pravom bijesna zbog onoga što se desilo u Dauning Stritu tokom pandemije. Razumijem zašto su ljuti i dijelim njihov bijes. Ponašanje je bilo neprihvatljivo. „[Ali smjena premijera] bi destabilizovala vladu Ujedinjenog Kraljevstva kada treba da budemo ujedinjeni pred ruskom agresijom i ubistvom nevinih Ukrajinaca“.

Izvještaji o zabavama koje su se održavale u Dauning stritu tokom blokade Covid-a 2020. i 2021. prvi put su se pojavile u decembru prošle godine.

Džonson je u početku insistirao da se „smjernice poštuju u svakom trenutku“.

Kako je otkriveno više okupljanja, premijer se izvinio što je prisustvovao zabavi uz piće u bašti Dauning strita, ali je rekao parlamentu da vjeruje da je prisustvovao radnom događaju.

Gospodin Sunak je takođe upitan u Donjem domu, decembra 2021, da li je prisustvovao božićnim zabavama za koje se tvrdi da su se održavale prethodne godine.

Odgovorio je: „Ne, nijesam prisustvovao nijednoj zabavi“.

Džonson je naredio istragu o navodima o kršenju pravila, koju je vodila viša državna službenica Sju Grej.

Londonska policija je prvobitno rekla da neće retrospektivno istraživati optužbe osim ako se ne pojave „značajni dokazi“ o kršenju propisa.

Ali nakon što je Grej prenijela informacije policajcima, oni su pokrenuli sopstvenu istragu.

Grej je objavila privremeni izvještaj, navodeći da je došlo do „neuspjeha rukovodstva“ u Dauning Stritu.

Njen finalni izvještaj neće biti objavljen dok policija ne završi istragu.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *