Radnici istakli zahvalnost prema Milatoviću i njegovom timu na urađenom u cilju rješavanja njihovih problema Milatović sa bivšim radnicima KAP-a | Izvor: Vlada CG

Postignut dogovor između ministarstva i bivših radnika KAP-a

Crna Gora

Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER) saopštilo je da je ministar Jakov Milatović sa bivšim radnicima Kombinata aluminijuma Podgorica postigao dogovor po kojem se država obavezuje da radnicima poveže staž sa uvećanim trajanjem za rad i prije i poslije stečaja, čime im se omogućava da steknu uslov za ostvarivanje penzije.

Radnici će, kako se navodi u saopštenju, ovo pravo moći da ostvare primjenom pravila koja se tiču uplaćivanja ovih doprinosa od strane Fonda rada za godine radnog staža koje zaposlenom nedostaju za sticanje uslova na penziju za period u kom nije vršena uplatu tog doprinosa, a na osnovu sporazuma kojim će se propisati nedostajući uslovi za ostvarivanje prava na penziju.

„Vlada je i u prethodnom periodu regulisala pitanje povezivanja radnog staža za mali broj bivših radnika KAP-a u saradnji sa stečajnom upravom, ali kako je stečajni postupak zaključen, utvrđeno je sistemsko rješenje kojim će biti obuhvaćeni svi radnici koji to pravo mogu steći do kraja 2022. godine”, piše u saopštenju MER.

Vlada je, kako navode, na ovaj način „obezbijedila ravnopravan položaj svih radnika koji žele da ostvare pravo na penziju u skladu sa izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je usvojen krajem 2021. godine”.

„Ministar Milatović, uz saradnike iz Ministarstva ekonomskog razvoja, iznio je zaključke koji su rezultat predanog rada međuresornog tima koji je radio na pronalaženju rješenja dugogodišnjeg problema koji se tiče ostvarivanja prava na penziju u skladu Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju. Međuresorni tim čine još i predstavnici Ministarstva finansija i socijalnog staranja, Fonda rada, Fonda PIO i Agencije za mirno rješavanje sporova”, navodi se u saopštenju.

Ovo je, poručuju, „još jedan primjer društveno odgovornog odnosa Vlade Crne Gore prema posljedicama koje su nastale usljed dugotrajnog stečajnog postupka u KAP-u, a koji je veliki broj radnika uveo u pravnu nesigurnost po pitanju ostvarivanja njihovih prava”.


Do kraja nedjelje bi trebalo biti napravljeni pravni mehanizmi koji će omogućiti desetinama bivših radnika Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) da se penzionišu shodno zakonu.

To je kazala danas ispred zgrade Vlade predsjednica Sindikata metalskih i rudarskih radnika Crne Gore Sandra Obradović okupljenim radnicima i medijima.

Ona je prije toga zajedno sa predstavnicima radnika imala sastanak sa ministrom ekonomskog razvoja Jakovom Milatovićem i njegovim saradnicima, prenosi Televizija Vijesti.

„Suština rješavanja problema je da će sve kolege koje imaju uslov moći da podnesu pravo na penzionisanje, te da će im biti povezan tj. uplaćen višegodišnji beneficirani radni staž do sticanja prava na penziju preko Fonda rada”, kazala je Obradović.

Dodala je da će validnim biti proglašene potvrde o uslovu za penzionisanje koje su dijelu radnika izdate od strane stečajnog upravnika.

„Kolege koje nemaju takvu potvrdu, čim steknu uslov za penzionisanje po bilo kojem osnovu važiće isti uslovi kao i za druge”, kazala je ona.

Radnici su istakli zahvalnost prema Milatoviću i njegovom timu na urađenom u cilju rješavanja njihovih problema.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *