Pozvao političare u BiH da sjednu i razgovaraju o budućnosti državne imovine i donesu razumno rješenje nakon 14 godina Kristijan Šmit | Izvor: RFE/RL

Šmit spriječio pokušaj RS da preuzme državnu imovinu

Region

Izvor: Radio Slobodna Evropa


Kristijan Šmit, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, poništio je pokušaj vlasti entiteta Republika Srpska da državnu imovinu prebaci na sebe.

Šmit je u utorak, 12. aprila, stavio van snage Ukaz predsjednice Republike Srpske, Željke Cvijanović o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, do odluke Ustavnog suda BiH.

Ovime je prvi put upotrijebio Bonske ovlasti, koje predviđaju da Kancelarija visokog predstavnika (OHR) može nametati ili mijenjati zakone, smjenjivati izabrane i imenovane političke i druge funkcionere.

Odluka visokog predstavnika je objavljena na web-stranici OHR-a, čime je stupila na snagu.

„Obustavio sam primjenu zakona do ocjene Ustavnog suda. Danas proširujem i zabranu raspolaganja državnom imovinom kako bih je uskladio s tumačenjem Ustavnog suda BiH. Samo država BiH može raspolagati državnom imovinom”, rekao je Kristijan Šmit na pres-konferenciji u Sarajevu.

On je poručio da odluke koje je donio ni na koji način ne umanjuju status entiteta Republika Srpska.

Pozvao je političare u BiH da sjednu i razgovaraju o budućnosti državne imovine i donesu razumno rješenje nakon 14 godina.

„Svi će u ovoj državi dobiti svoj pošten dio, bilo da je riječ o entitetima ili kantonima. Ali ne smije biti jednostranih odluka”, poručio je Šmit.

Kako je rekao, svi koji ne budu poštovali njegove odluke će snositi pravne posljedice.

„I kada je riječ o ličnoj odgovornosti i kad je riječ o transakcijama. Svoje izvršne ovlasti sam iskoristio da povedem zemlju naprijed, a neke ljude dovedem razumu”, poručio je Šmit.

Zakon o nepokretnoj imovini je 5. aprila objavljen u Službenom listu Republike Srpske, a usvojen je na sjednici Skupštine Republike Srpske 10. februara.

Dodik: Imovina RS je imovina RS

Imovina Republike Srpske je imovina Republike Srpske i tu ne pomažu ni bonska, niti bilo kakva ovlaštenja, poručio je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz ovog bh. entiteta, povodom odluke visokog predstavnika.

„Najbolji sinovi Republike Srpske nisu izginuli da bi neizabrani Njemac Kristijan Šmit krčmio ono za šta su dali najvrednije”, rekao je Dodik za agenciju Srna.

On je pozvao „partnere u Federaciji BiH da poštuju Ustav BiH i Dejtonski sporazum”.

„Gospodinu Šmitu preporučujem da kupi kartu za Njemačku u jednom pravcu. Danas mu je istekao godišnji odmor!”, rekao je Dodik.

Američka ambasada u BiH: Visoki predstavnik je morao reagovati

Američka ambasada u BiH ocjenjuje kako odbijanje čelnika bh. entiteta Republika Srpska da participira „u dobroj vjeri” u institucijama na državnom nivou i u pregovorima o državnoj imovini nije ostavilo međunarodnoj zajednici drugog izbora nego da djeluje.

„Žalosno je što su čelnici entiteta Republika Srpska odbili konstruktivno se angažovati po pitanju državne imovine i umjesto toga su odlučili poduzeti antidejtonsku, neustavnu, jednostranu akciju”, napisali su iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država na Twitteru.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *