Za 54,20 dolara po akciji Izvor: Getty Images

Ilon Mask nudi direktnu kupovinu Tvitera za 41 milijardu dolara

Globus

Izvor: DW


Milijarder i strastveni korisnik društvenih mreža Ilon Mask dao je ponudu za kupovinu 100% akcija ovog giganta društvenih medija

Ilon Mask, milijarder, izvršni direktor Tesle i SpaceX-a, ponudio je da kupi kompaniju društvene mreže Tviter.

Mask nudi da plati ukupno 41,39 milijardi dolara (37,92 milijarde eura) za kupovinu platforme.

To iznosi 54,20 dolara po akciji, što je povećanje od 38% u odnosu na cijenu po akciji, prije nego što je Mask kupio preko 9% akcija 1. aprila. Cijena akcija Tvitera značajno je skočila u predprodajnom trgovanju, već se približivši vrijednosti koju je Mask ponudio.

„Otkako sam investirao, sada shvatam da kompanija neće ni napredovati ni služiti društvenom imperativu u svom trenutnom obliku. Tviter treba da se transformiše kao privatna kompanija“, saopštio je Mask u pismu predsjedniku Tvitera Bretu Tejloru.

„Ovo je moja najbolja i konačna ponuda i ako ne bude prihvaćena, morao bih da preispitam svoju poziciju kao akcionara“, naveo je Mask.

Zašto je Ilon Mask zainteresovan za Tviter?

U ponedjeljak je Mask saopštio da se neće pridružiti upravnom odboru Tvitera kako je najavio izvršni direktor kompanije Parag Agraval.

Mask je postao najveći akcionar ovog društvenog medija – sa 9,5% akcija – nakon što je potrošio 2,9 milijardi dolara.

Položaj u upravnom odboru Tvitera bi ga ograničio na posjedovanje ne više od 14,9% kompanije i obavezao bi ga da djeluje samo u najboljem interesu kompanije.

Milijarder je tvitovao nekoliko predloga za izmjene platforme nakon kupovine akcija, uključujući oslobađanje Tvitera od reklama, uprkos tome što oglasi donose skoro 90% prihoda kompanije.

Maskovo prisustvo na društvenim mrežama

Mask je takođe predložio uvođenje dugmeta za uređivanje (Edit) na sajtu. Sebe je nanio i štetu nekim od objava.

Pristao je da plati 20 miliona dolara i da se povuče sa mjesta predsednika Tesle nakon što je optužen za lažno povećanje cijena akcija kompanije tvitom iz 2018.

81 milion pratilaca na Tviteru izvršnog direktora Tesle konkurencija su fanbazama pop zvijezda kao što su Lejdi Gaga i Arijana Grande.

Redovan u objavama na mrežama i ističe se u podršci kriptovalute i blokčejn tehnologije.

Tvrdi da je „apsolutista slobode govora“ i kritikovao je Tviter jer ne podržava ove principe do nivoa koji smatra neophodnim. Njegovi komentari po ovom konkretnom pitanju podsjećaju na komentare bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa i drugih desničarskih ličnosti koje su izbačene sa platforme.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *