Ruska invazija na Ukrajinu podstakla podršku NATO članstvu u dvjema zemljama Medvedev | Izvor: Sputnik/Alexey Nikolsky/Kremlin

Medvedev: Preduzećemo mjere na Baltiku ako Švedska i Finska uđu u NATO

Globus

Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjednika Savjeta bezbednosti Rusije rekao je da će ova zemlja preduzeti mjere na Baltiku ako Švedska i Finska uđu u NATO.

Moskva je upozorila NATO da će Rusija, ako se Švedska i Finska pridruže vojnom savezu, morati da ojača svoju odbranu, kao i da u tom slučaju u budućnosti ne bi moglo više da se priča o Baltiku „bez nuklearnog oružja”.

„Ne može više biti govora o bilo kakvom beznuklearnom statusu za Baltik, ravnoteža se mora uspostaviti”, rekao je Medvedev i nastavio – „Rusija do danas nije preduzimala takve mjere, nije čak ni namjeravala”.

Finska je inače u srijedu saopštila da će donijeti odluku o tome da li će podnijeti zahtjev za pridruživanje Alijansi u narednih nekoliko nedjelja, dok Švedska takođe razmatra svoju bezbjednosnu politiku sa zaključcima koji se očekuju sljedećeg mjeseca.

Finska premijerka Sana Marin je kazala da želi da se postigne konsenzus o toj temi u okviru finskog parlamenta, naglasivši istovremeno da „ne postoji određeni rok, ali da se sve promijenilo od kada je Rusija napala Ukrajinu”.

„Mislim da će se to (podnošenje zahtjeva) desiti veoma brzo. Desiće se u narednim nedjeljama, a ne mjesecima. Sve grupe u parlamentu i predsjednik imaće priliku da donesu odluku u narednih nekoliko nedjelja”, rekla je Marin, prenosi Euronews.

Donedavno, većina Finaca nije željela da se pridruži NATO, ali ruska invazija na Ukrajinu podstakla je neka preispitivanja, a najnovije ankete pokazuju da sada većina podržava članstvo. Rusija je upozorila i Finsku i Švedsku da je protiv njihovog pridruživanja Alijansi, tvrdeći da taj potez neće donijeti stabilnost Evropi, prenosi BBC.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *