Za nezakonito prisluškivanje funkcionera i aktivista Demokratskog fronta Peruničić | Izvor: RFE/Savo Prelević

Novi optužni predlog protiv Dejana Peruničića: Nezakonito prisluškivao DF-ovce?

Crna Gora

Protiv bivšeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Peruničića podnijet je i treći optužni predlog zbog zloupotrebe službenog položaja odnosno za nezakonito prisluškivanje funkcionera i aktivista Demokratskog fronta (DF) u martu i julu 2020. godine, potvrđeno je “Pobjedi” iz Višeg suda.

Optužni predlog protiv Peruničića potpisuje Specijalna tužiteljka Sanja Jovićević.

Kako podsjeća “Pobjeda”, riječ je o slučaju koji su početkom novembra 2021. godine objelodanili funkcioneri DF kada su tvrdili da je blizu 300 njihovih funkcionera i aktivista prisluškivano tokom dvodnevnog seminara u hotelu “Palas” u Petrovcu tokom jula 2020 godine.

„Prema našim operativnim saznanjima, koje smo dobili iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), došli smo do podataka da je Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) u periodu od 5. do 7. jula 2020. ozvučila čitav hotel Palas kako bi prisluškivala 278 anketara, aktivista, poslanika i funkcionera DF-a koji su bili na seminaru”, saopštio je Milan Knežević na jednoj od ranijih konferencija za štampu.

Protiv Peruničića su podnijeta ranije još dva optužna predloga.

U jednom slučaju sudi mu se za optužbe da je u vrijeme njegovog mandata prisluškivao glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića a u drugom da je uz pomoć bivšeg agenta tajne pratnje Srđe Pavićevića nezakonito snimao i pratio više osoba.

Kako je saopšteno, Peruničić je u periodu od januara do septembra 2020. godine u više navrata davao usmene naloge Pavićeviću da na području Podgorice, Budve i Cetinja, bez prethodno izdatog pisanog naloga za praćenje i osmatranje, uz korišćenje tehničkih sredstava za foto-dokumentovanje, prati i osmatra lica A.R, Z.K, A.M, M.K, V.J, S.R, G.D, A.B, B.B, M.B, M.C, N.Ć. i P.K.

Pavićević se tereti da je po nalogu Peruničića koordinirao tim aktivnostima i sam učestvovao u njima, bez prethodno izdatog pisanog naloga za praćenje i osmatranje, iako je znao i bio dužan da zna da je to suprotno članu 11 Zakona o ANB-u.

Odlukom sutkinje podgoričkog Višeg suda Dragice Vuković, a uvažavajući predlog branilaca optuženih, Peruničiću i Pavićeviću se u ovom slučaju sudi iza zatvorenih vrata.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *