Sudija prenio nadležnost ministarki unutrašnjih poslova Pristalica Džulijana Asanža ispred suda u Londonu, 20. april 2022 | Izvor: © Reuters/Tom Nicholson

Sud u Londonu odobrio izručenje Asanža SAD-u, slučaj u rukama ministarke

Globus

Britanski sud danas je zvanično odobrio izručenje Džulijana Asanža Sjedinjenim Državama gdje bi trebalo da se suoči sa optužbama za špijunažu. Slučaj će biti prepušten britanskoj ministarki unutrašnjih poslova, a osnivač Vikiliksa i dalje ima mogućnost žalbe.

Njegovi advokati imaju četiri nedjelje da podnesu podneske ministarki Priti Patel, a takođe mogu da traže žalbu Višem sudu, prenosi AP.

Kako podsjeća Euronews, Vrhovni sud Velike Britanije odbacio je u martu žalbu Džulijana Asanža na odluku o njegovom izručenju SAD. Sud je saopštio da je takvu odluku donio jer slučaj „nije pokrenuo sporno pitanje”.

Sudija je danas prenio nadležnost u slučaju Asanža ministarki unutrašnjih poslova koja će odlučiti da li treba da bude izručen Sjedinjenim Državama zbog objavljivanja povjerljivih američkih dokumenata.

Osnivač Vikiliksa podnio je u decembru žalbu Vrhovnom sudu Velike Britanije na odluku o izručenju SAD.

Američke vlasti optužuju Asanža po 18 tačaka, jer je Vikiliks objavio veliki broj povjerljivih američkih dokumenata, što je, prema navodima Vašingtona, dovelo u opasnost ljudske živote.

SAD su 10. decembra dobile spor za Asanžovo izručenje pred Višim sudom u Londonu.

Asanž je negirao da je počinio bilo kakvo krivično djelo, a od 2019. godine se nalazi britanskom zatvoru.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *