Vimbldon počinje 27, juna, a među prvih 100 na ATP i WTA listi je 12 ruskih i bjeloruskih takmičara Izvor: Reuters/Paul Childs

Vimbldon 2022 bez Rusa i Bjelorusa

Globus

Ono što je u srijedu ujutro objavljeno pod pretpostavkom da “Njujork tajms” ima tačnu ekskluzivu, sada je i zvanično potvrđeno – na Vimbldonu 2022. godine neće biti ruskih i bjeloruskih tenisera i teniserki.

Vimbldon je na svom zvaničnom sajtu potvrdio ovu vijest:

„U ime Ol Ingland kluba i organizacije takmičenja, želimo da izrazimo snažnu podršku onima koji su pogođeni sukobima u Ukrajini u ovim teškim vremenima.

Dijelimo univerzalnu osudu nelegalnih akcija Rusije i veoma pažljivo smo razmotrili uticaj ove situacije u kontekstu obaveza prema igračima, javnosti i sportu. Takođe, uzeli smo u obzir i preporuke Vlade Ujedinjenog kraljevstva. Naša je dužnost da u skladu sa svojim mogućnostima doprinesemo naporima Vlade, industrije, sporta u ograničavanju ruskog globalnog uticaja na najsnažniji mogući način.

Imajući sve to u vidu, sa dubokim žaljenjem donijeli smo odluku da ne dozvolimo nastup ruskim i bjeloruskim sportistima na Vimbldonu 2022”, navedeno je u saopštenju Vimbldona, prenosi N1.

Prvi čovjek Ol Ingland kluba Ian Hjuit dodatno je pojasnio da ovaj stav može da se promjeni u slučaju „značajne promjene situacije”.

Vimbldon počinje 27, juna, a među prvih 100 na ATP i WTA listi je 12 ruskih i bjeloruskih takmičara.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *