Predsjednik Skupštine će biti iz SNP-a Izvor: RTCG

Konatar: Sjednica Skupštine 28. aprila na Cetinju

Crna Gora

Sjednica Skupštine, na kojoj će biti izabran predsjednik parlamenta i nova vlada, biće održana 28. aprila na Cetinju, kazao je poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar, navodeći da će sjednici predsjedavati potpredsjednik parlamenta Ervin Ibrahimović.

On je, na konferenciji za novinare, kazao da je 46 poslanika, nakon što je mandatar obavijestio Skupštinu da je spreman da izloži sastav vlade, predalo inicijativu za zakazivanje sjednice na Cetinju, 28. aprila u 12 sati.

Konatar je podsjetio da je krajem februara 49 poslanika od bivšeg potpredsjednika Skupštine Strahinje Bulajića tražilo zakazivanje prve sjednice proljećnog zasijedanja za 3. mart, kako bi se izabrao predsjednik Skupštine i, kako je kazao, ni tada nije postojala spremnost Bulajića za zakazivanje sjednice.

„Kad smo dobili informaciju da je mandatar obavijestio Skupštinu, a pošto je Bulajić podnio ostavku, mi smo juče podnijeli inicijativu potpredsjednici Branki Bošnjak za zakazivanje sjednice Skupštine i Kolegijuma”, rekao je Konatar.

Kako je kazao, do ovog trenutka Bošnjak nije zakazala sjednicu Skupštine i Kolegijuma, a u medijima je iznijela svoje tumačenje da samo Bulajić može zakazati sjednicu i da ona to neće uraditi.

Konatar je rekao da je, pošto su definitivno iscrpili sve mogućnosti i pošto su Bulajić i Bošnjak odbili inicijativu, 46 poslanika, odlučilo da sazove sjednicu Skupštine za 28. april.

„Mi smo formalno obavijestili Skupštinu, predali smo i formalno saziv za zakazivanje i na ovaj način željeli smo da odblokiramo Skupštinu”, rekao je Konatar.

On je istakao da 46 poslanika u tome stoji zajedno.

Konatar je kazao da je Ibrahimović jedan od potpisnika te inicijative, što, kako je naveo, daje i dodatan legitimitet sazivu.

„Poslanici su odredili da sjednicom predsjedava Ibrahimović i on će od ovog trenutka preduzeti sve radnje kako bi se sjednica održala nesmetano 28. aprila”, kazao je Konatar.

On je naveo da pozvao generalnog sekretara i službu Skupštine da sarađuju sa Ibrahimovićem i da profesionalno obave svoj posao.

„Prva tačka je izbor predsjednika Skupštine, druga izbor predsjednika i članova Vlade, treća izmjene zakona o akcizama, predlog izmjena i dopuna Zakona o PDV-u četvrta, peta tačka je Predlog zakona privremenim mjerama za ograničavanje cijena prozivoda od posebnog zanačaja”, rekao je Konatar.

On je dodao da je šesta tačka izbori i imenovanja.

Konatar je kazao da je ubijeđen da je to što sada rade zakonito.

„Naša obaveza jeste da odblokiramo bilo koju instituciju kada se nalazi u blokadi”, rekao je Konatar.

Na pitanje da li time što svi stoje iza Ibrahimovića žele da ga aboliraju i da preuzmu eventualnu odgovornost, Konatar je kazao da ne misli da Ibrahimović može sebe abolirati jer se njegov potpis nalazi na tom dokumentu.

„Ono što je bila želja svih nas je da to bude zajednički saziv, jer ni mi ne želimo da aboliramo, nijesmo možda željeli da Ibrahimović bude najhrabriji pa da jedini ponese tu odgovornost. Ako neko bude htio da podnosi krivične prijave, pa da o tome odlučuju pravosudni organi, onda će podnositi prijave protiv 46 poslanika”, rekao je Konatar.

Kako je kazao, to je, što se njega tiče, potpuno legitimna i zakonita odluka.

„Mislim da je ovo jedini način da se ova institucija odblokira i ne vjerujem da je bilo čiji interes da Skupština bude blokirana”, rekao je Konatar.

On je dodao da su se, kada su iscrpili svaki način za zakazivanje sjednice, potpuno legitimno pozvali na Ustav i odblokirali rad Skupštine.

Ibrahimović je kazao da je važno da je većina sazvala sjednicu Skupštine i da će se ona održati 28. aprila na Cetinju.

On je ocijenio da je danas važan dan jer, kako je naveo, počinje priča odblokiranja Skupštine.

„Samim tim ćemo odblokirati sve one procese koji su zadnjih sedamdesetak dana bili blokirani. Procese koji su direktno uticali na životni standard građana”, rekao je Ibrahimović.

On je istakao da Crna Gora mora biti rame uz rame sa razvijenim zemljama Evrope.

„A to ćemo moći jasno da poručimo od 28. aprila, da poručimo iz parlamenta i nove vlade Crne Gore”, kazao je Ibrahimović.

Na pitanje ko je kandidat za predsjednika Skupštine, on je kazao da vjeruje da će to biti neko iz Socijalističke narodne partije (SNP), prenosi MINA

Ibrahimović je kazao da predlaže da se ne izlazi sa imenima ko će biti u budućoj vladi, jer neke partije još nijesu održale sjednice svojih organa.

Predsjednik Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Danijel Živković, kazao je da su prethodnih dana i nedjelja jasno kazali koja je njihova pozicija, vezano za stav u vezi manjinske vlade.

„Ono što je DPS-u važno jesu programski prioriteti rada te vlade”, rekao je Živković.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević, kazao je da se na izborima ne bira Vlada nego Skupština i da građani svoj suverenitet prenose na poslanike.

„Neko misli da može da zaključa Skupštinu, Bulajić i Bošnjak misle da im je to ustavno pravo. Ne, to im nije ustavno pravo”, rekao je Konjević.

On je pojasnio da u parlamentarnoj demokratiji onaj ko ima većinu vlada, i da se u jednom mandatu Skupštine može izabrati 100 vlada.

„Nažalost, oni koji postaju parlamentarna manjina nemaju kapacitet da to prihvate”, kazao je Konjević.

On je najavio da će SDP zatražiti proširenje dnevnog reda, jer je Ustavni sud ukinuo uredbu koja se ticala načina utvrđivanja tržišne cijene nepokretnosti.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *