Miloš Medenica za uslugu tražio 30 odsto dobiti Miloš i Vesna Medenica | Izvor: Libertas, Nova.rs

Vesna Medenica uticala na odluke sudija, njen sin Miloš uzimao procenat?

Crna Gora

Uhapšena bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica osumnjičena je da je, navodno, u najmanje dva slučaja uticala da sudije tog suda donesu odluku, za šta je, tvrde izvori “Vijesti” njen sin Miloš dobio oko 300.000 eura.

Prema istim informacijama, riječ je o dvije revizije, na osnovu kojih su oni u čiji predmet se umješala bili u plusu za 400.000 i 600.000 eura.

To je “Vijestima” kazao sagovornik uključen u istragu, objasnivši da je Miloš Medenica za uslugu tražio 30 odsto dobiti.

Vesni Medenici, njenom nekadašnjem tjelohranitelju – policajcu Miloradu Medenici, Luki BakočuVasiliju Petroviću i službenici Uprave prihoda i carina Ivani Kovačević sinoć je određen pritvor do 30 dana.

Takvu odluku sutkinja za istragu Višeg suda Suzana Mugoša donijela je nakon šestočasovnog vijećanja.

Prema saznanjima “Vijesti” iz istrage, dok se čekalo na odluku Mugoše, policija je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva pretresla kuće dvoje uhapšenih.

Branilac Vesne Medenice, advokat Zdravko Begović, najavio je da će se žaliti na odluku sudije za istragu.

Isto će uraditi i branilac Petrovića, advokat Danilo Mićović.

„Po rješenjima sudije za istragu svi osumnjičeni su upućeni u Istražni zatvor u Spužu. Određenim im je pritvor do 30 dana, po pritvorskom osnovu da bi eventualnim boravkom na slobodi uticali na svjedoke. U ime moje branjenice izjaviću žalbu na rješenje sudije”, rekao je advokat Begović.

On je objasnio da će ljekari donijeti odluku o tome da li će Medenica otići u spuški zatvor ili će biti na bolničkom liječenju.

Dugogodišnja predsjednica Vrhovnog suda, policajac, službenica Uprave prihoda i carina, bivši fudbaler Bakoč i sin vlasnika građevinske firme Cijevna komerc Danila Dana Petrovića, Vasilije na saslušanje su dovedeni oko 14 časova.

Vesna Medenica u Viši sud privedena je iz bolničke postelje, a osim policije koja je sprovodila u pratnji su bili i medicinska sestra i ljekar Sreten Kavarić.

U tu zgradu Medenica je prvi put ušla sa lisicama na rukama i sjela na optuženičku klupu.

Prema saznanjima “Vijesti”, ona se rasplakala pred doskorašnjom prijateljicom, sutkinjom Mugošom, kojoj je ispričala da već godinama živi sa sinom koji je zavisnik od psihoaktivnih supstanci.

Tvrdila je i da nije počinila nijedno krivično djelo koje joj se stavlja na teret – stvaranje kriminalne organizacije i protivzakoniti uticaj.

Nakon saslušanja vraćena je u Klinički centar Crne Gore, gdje će je od večeras čuvati zatvorska policija.

I ostali osumnjičeni negirali su pred sutkinjom da su počinili krivična djela.

Svjedok saradnik?

Specijalni tužioci u istrazi protiv kriminalne grupe okupljene oko Vesne Medenice i njenog sina Miloša imaju dva svjedoka saradnika, saopštilo je “Vijestima” više izvora.

Prema nezvaničnim informacijama taj status imaju M.P. i njegov brat od strica B.P. iz Zete koji su se nagodili sa specijalnim tužiocima da priznaju krivicu.

Ni ta informacija nije zvanično saopštena iz Specijalnog državnog tužilaštva i Uprave policije.

Branilac Vesne Medenice, advokat Zdravko Begović kazao je da nema saznanja o tome da bilo koji svjedok ima povlašćeni status.

Izvor “Vijesti” kazao je da je M. P. prije desetak dana istražiteljima maltene nacrtao šemu davanja i uzimanja mita, a kazao im je i u kojim sudskim predmetima je donošena plaćena odluka.

Iz SDT-a nezvanično je rečeno da će narednih dana odlučiti o statusu braće P. odnosno, da li će oni samo potpisati sporazumno priznanje krivice, ili će im biti dodijeljen status svjedoka saradnika.

Sagovornik upućen u istragu objasnio je da je Medenica, “uz kafu” sudijama govorila kakve odluke treba donijeti u revizijama sudskih presuda za koje se interesovao njen sin.

„Dva imena se ponavljaju, ali pitanje je da li su oni ubrzavali odluke zbog toga što se za njih interesovala Medenica, ili su znali šta rade”, rekao je taj sagovornik.

On je dodao da istražitelji sada moraju provjeriti sve te odluke.

Navodno, u jednom slučaju radilo se o povraćaju izuzetno vrijednog zemljišta.

“Vijesti” su juče objavile da istražitelji sumnjaju da je Medenica “čašćena” sa tri stana zbog uticaja na odluke u pojedinim sudskim predmetima.

Listu je iz više nezvaničnih izvora potvrđeno da su na Crnogorskom primorju nekretnine koje je na taj način, navodno, dobila dugogodišnja predsjednica Vrhovnog suda i nekadašnja vrhovna državna tužiteljka.

Vesna Medenica uhapšena je 17. aprila na podgoričkom aerodromu, nakon što je pokušala da se ukrca na let za Beograd.

SDT je sumnjiči da je član jedanaestočlane kriminalne grupe koju je formirao njen sin Miloš.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *