U novcu i nekretninama Vesna i Miloš Medenica | Izvor: Libertas press/Sky/Savo Prelević

Medenice primile mito u slučajevima ‘Cijevna komerc’ i ‘Fab live’

Crna Gora

„Bio sam do nje, za 15 dana je predmet u Vrhovni, treba da se prođe procedura da bi bilo sve zakonsko, ako bi se poslao ranije vratili bi sa pisarnice Vrhovnog suda, druga stvar, sve ide kako treba, priprema se ko će predmet da dobije i sve ide kako treba”.

To je poruka koju je Miloš Medenica 12. marta 2020. godine preko kriptovane “Sky” aplikacije poslao nekome da prenese Vasiliju Petroviću.

U naredbi o proširenju istrage, piše da Medenica na taj način sagovornika obavještava da je razgovarao sa majkom, nekadašnjem predsjednicom Vrhovnog suda Vesnom Medenicom, o ubrzanju sudskog procesa koji vodi “Cijevna komerc”, pišu ˝Vijesti˝

Vasilije Petrović sin je vlasnika građevinske kompanije Danila Dana Petrovića.

Istog jutra Medenica šalje poruku – „Bitno je da sve bude spremno kad stigne predmet”, a potom ga obavještava da je sve završeno.

Istražitelji su evidentirali i poruke koje je poslao 11. novembra 2020. godine:

„Rekao sam ja kumu da ti šalje poruku, 15. stiže u Vrhovni, ne može se zakazati prije februara mjeseca, jer imaju samo po dva vijećanja mjesečno”, piše u poruci poslatoj tog dana u 17.57 sati.

Prema dostavljenim porukama Medenica je obavještavao Petrovića i da će do tada biti “pripremljen teren”, ali i da Vrhovni sud ne radi do polovine januara.

Krajem decembra piše poruku da je “pričao sa njom” – Vesnom i da će mu majka sve tačno javiti:

„Kovačević sudija je zadužila predmet”.

Prijetnje postupcima

Sin uhapšene nekadašnje predsjednice Vrhovnog suda porukama je prijetio Petroviću da će mu Vesna Medenica pokrenuti proces za milionsku pronevjeru ako nastavi insistira da im se postupak ubrza.

On 29. decembra 2020. godine porukama pravda majku da nije stigla da ode u Vrhovni sud, ali da će to učiniti poslije 20. januara 2021. godine.

Medenica je dan kasnije, pod pritiskom javnosti, podnijela ostavku na mjesto predsjednice Vrhovnog suda.

To, ipak, nije smetalo njenom sinu da prijeti Petroviću.

Iako je 9. januara prošle godine napisao da Petroviću možda neće vratiti 100.000 eura “jer mu nikada ne bi stiglo na Vrhovni da mene nije bilo, možda je to moja cijena”, Medenica se mjesec kasnije predomislio i počeo da prijeti pokretanjem postupka.

„Da mu vratimo 100 h keša i pristaje i ne pita kada će se završiti”, napisao je Medenica 26. januara 2021. godine potom pita koje Petrović daje garancije da će ih isplatiti kada se završi predmet.

„Ako mu ih vratim, nema tih para na ovom svijetu pa makar išao da otimam da se prehranim, da bih mu išta završio. Nego neka se ne rga da mu ne pokrene jedan proces đe je napravio milionsku malverzaciju, da ne zna što ga snađe… Neka se ne inati”, poruka je koju je Medenica navodno poslao 26. februara.

Prethodno, Medenica je obavijestio sagovornika da sudija ide u penziju:

„Šta je još bolje da ti kažem…čekam sad da novi sudija zaduži predmet”, napisao je, a početkom marta obavijestio ga je da predmet zadužila sutkinja Vesna Begović.

Tužioci ocjenjuju da iz tih poruka proizilazi osnovana sumnja da je upravo Vasilije Petrović dao Medenici 100.000 eura za postupak koji je vodila “Cijevna komerc”.

˝Fab live˝ stanovima u Budvi podmitio Medenicu

Vijeće sudija Vrhovnog suda u sastavu – predsjednica Radojka Nikolić i članovi Natalija Filipović, Rade Kovačević, Vesna Jočić i Branimir Femić, odlučivali su o reviziji za čiji dogovoreni ishod je njihova tadašnja šefica Vesna Medenica uzela tri stana, o čemu su “Vijesti” pisale prije dva dana.

U tom sporu tuženi je bila podgorička kompanija “Fab live”, kojoj je odgovaralo da Vrhovni sud odbije reviziju, što je i učinjeno.

Tu kompaniju tužila je budvanska firma “Gugi komerc”.

Oni su od Vrhovnog suda tražili reviziju presude Apelacionog suda, odnosno da se utvrdi da “Fab live” vrati firmi Branislava Gugija Savića više od 1,2 miliona eura.

Prema spisima Specijalnog državnog tužilaštva, sin uhapšene Vesne Medenice, Miloš, od vlasnika firme “Fab live” Marka Gige Popovića i njegovog brata od strica Bojana Popovića, uzeo je tri nekretnine u Budvi, kako bi Vrhovni sud odlučio u njihovu korist.

Prema transkriptima koje je SDT-u dostavio EUROPOL, Miloš Medenica preko posrednika je uzimao novac od osoba koji su vodili sporove u Vrhovnom sudu, kojim je rukovodila njegova majka.

Da je Popovićima uzeo nekretnine, oni su priznali na saslušanju u SDT-u. Njih dvojicu specijalna tužiteljka tereti za krivično djelo davanje mita.

Tužilaštvo je otkrilo da je Popoviće, po prethodnom dogovoru sa Milošem Medenicom i njegovim kumom Markom Vučinićem, kontaktirao Nikola Raičević i ponudio im da posreduje kako bi se u postupku revizije donijela odluke u njihovu korist, bez obzira na činjenično stanje u spisima.

„Okrivljena Vesna Medenica preko trećeg lica prihvatila je obećanje mita za drugog, da korišćenjem svog službenog položaja posreduje da se izvrši neka službena radnja”, konstatuje tužiteljka Bošković.

Nakon nekoliko mjeseci sudije Vrhovnog suda odlučile su u korist tužene kompanije “Fab live”, odnosno, odbile su revizuju kao neosnovano.

U njihovom obrazloženju piše da je presudom Apelacionog suda odlučeno da se ukida odluka Privrednog suda, kojom je kompanija Popovića bila obavezana da “izvrši povraćaj kupoprodajne cijene tužiocu (Saviću) u iznosu od 1.207.799,32 eura”.

„Isplaćene tuženom u robi, opremi i pružanjem usluga, na ime kupovine poslovnih prostora shodno Kupoprodajnom ugovoru Ov.br…. od 14.01.2011.godine, i isplati tužiocu zakonsku zateznu kamatu na taj iznos, počev od 20.10.2017.godine, kao dana presuđenja, pa do konačne isplate, u roku od 8 dana po pravosnažnosti presude”.

„Protiv drugostepene presude tužilac je izjavio reviziju zbog bitne povrede odredaba parničnog postupka i pogrešne primjene materijalnog prava. Predloženo je da se pobijana presuda preinači na način što će se usvojiti tužbeni zahtjev ili pak ukine i predmet vrati drugostepenom sudu na ponovno sudjenje. Revizija nije osnovana”, napisale su u odluci kolege Vesne Medenice.

Oni konstatuju da u postupku pred Apelacionim sudom, na što se Savić žalio, nije počinjena bitna povreda postupka:

„Jer pobijena presuda nema nedostataka zbog kojih se ne može ispitati, a revizijom se konkretno ne ukazuje o kojim nedostacima se radi. Takođe, suprotno navodima revizije, drugostepeni sud je cijenio sve provedene dokaze koji su relevantni za ocjenu osnovanosti tužbenog zahtjeva. Neosnovano se revizijom pobija i pravilnost primjene materijalnog prava”, piše u odluci vijeća Vrhovnog suda.

Sudije svjedoci?

Sudije Vrhovnog suda Branimir Femić, Rada Kovačević i Vesna Begović moraće da objasne istražiteljima da li im je njihova nekadašnja šefica, uhapšena Vesna Medenica, naređivala kakve odluke da donose u nekoliko predmeta u kojima su radili reviziju.

Osim njihovog iskaza, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) vještaci će provjeravati i odluke koje su donijeli kao članovi vijeća u najmanje dva predmeta, zbog kojih je, kako se sumnja, sin Vesne Medenice, Miloš, uzeo oko 300.000 eura.

U nastavku akcije započete hapšenjem dugogodišnje predsjednice Vrhovnog suda juče su lisice na ruke stavljene dvojici špeditera – Stevu Karanikiću i Marijanu Bevenji.

Prema podacima iz istrage, SDT ih sumnjiči da su po nalogu Miloša Medenice, sa 10.000 eura podmitili službenicu Uprave prihoda i carina Ivanu Kovačević da prihvata lažnu carinsku dokumentaciju i na taj način omogući šverc cigareta iz Slobodne carinske zone Luke Bar.

Kovačevićeva je negirala te optužbe.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *