Verbalna "unakrsna paljba" nastavila se i danas u Jasenovcu, na obilježavanju 77. godišnjice od proboja logoraša Plenković; Milanović | Izvor: HTV/HRT

Plenković vs Milanović: Verbalni sukob kojem se ne nazire kraj

Region

Sukob između hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i premijera te zemlje Andreja Plenkovića zaoštrio se u posljednjih nekoliko dana, a dva funkcionera razmijenili su teške uvrede i optužbe, dok se seriji verbalnih konflikata kraj ne nazire, piše Euronews.

Verbalna “unakrsna paljba” nastavila se i danas u Jasenovcu, na obilježavanju 77. godišnjice od proboja logoraša iz koncentracionog logora, izjavama Milanovića da je Plenković „udbaš druge generacije”. Sa druge strane, Plenković je u odvojenoj posjeti Jasenovcu rekao da „ne želi da komentariše Milanovićeve besprizorne izjave”.

Najnoviji javni sukob Milanovića i Plenkovića je došao nakon što je predsjednik dobio zahtjev za pomilovanje bivših obavještajaca jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, koji su u Minhenu osuđeni na doživotni zatvor zbog pomaganja u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Ðurekovića.

Zahtjev za pomilovanje su, inače, potpisali i neki hrvatski generali u penziji poput Anta Gotovine, Ivana Čermaka, Ljuba Ćesića Rojsa, Pava Miljavca, Davora Domazeta Loša. Zahtjev je podnijet uz obrazloženje da su Perković i Mustač „dali veliki doprinos hrvatskoj nezavisnosti 1992. godine”.

Plenković je rekao da se protivi ovakvom zahtjevu, i ocijenio da bi pomilovanje dovelo do novih podjela u hrvatskom društvu. Sa druge strane, MIlanović je rekao da ne zna šta će odlučiti, ali da mu takav zahtjev „komplikuje život”.

Prethodnih dana razmijenjene su oštre uvrede na relaciji Plenković-Milanović. Tako je hrvatski premijer za predsjednika rekao da je pokazao „određenu nervozu i primitivizam”, nazvao ga „udbašem” i „Putinovim čovjekom”, kao i „patološkim lažljivcem”.

Milanović je za Vladu na čijem čelu se nalazi Plenković rekao da „nikada veća grupa probisvjeta i lopova nije vodila zemlju”, a samog premijera nazvao „običnim udbašem”, i dodao da će „teško moći da sarađuje sa njim poslije ovoga”.

Milanović: „On je udbaš druge generacije”

Ovoga jutra, hrvatski predsjednik bio je u Jasenovcu, na obilježavanju 77. godišnjice od proboja logoraša iz koncentracionog logora. Poslije odavanja počasti, obratio se javnosti, kada je i ponovio uvrede na Plenkovićev račun.

„Plenković je po svemu udbaš. Moram ih tako nazivati, oni to zaslužuju. Za mene je Plenković udbaš druge generacije. To je sve skupa jedno dno, to se ovdje danas okuplja u 10 sati. Bio sam premijer, znam kako se može manipulisati. Premijer je jedan lažov”, rekao je Milanović, prenosi Večernji list.

On je, reagujući na to što je Plenković i generala u penziji Gotovinu nazvao „udbašem”, rekao da su u pitanju „huljske, udbaške provokacije, jer se ne može drugačije nazvati neko ko legende Domovinskog rata dovede u vezu s Udbom”.

U svom obraćanju, Milanović je za Plenkovića rekao i da „ne može jedan sin rezervnog majora KOS-a da govori da je Gotovina udbaš”.

Plenković: „Besprizorne izjave Milanovića”

Plenković je takođe u odvojenoj posjeti boravio u Jasenovcu, i tom prilikom poručio da je osuda zločina u tom logoru izuzetno važna.

„Žao nam je svih koji su ovdje poginuli. Važno je da za mlade generacije u našem obrazovnom sistemu osiguramo da mladi mogu na jasan način saznati i naučiti koliko se zlo događalo za vrijeme Drugog svjetskog rata. Drago mi je da je omogućeno da ovdje bude toliki broj ljudi i da su na ovoj službenoj komemoraciji bili svi koji su pozvani. Mi smo ovdje kao i uvijek, službeno, s dostojanstvom i poštovanjem prema žrtvi”, rekao je on.

Plenković je dodao i da ne želi da komentariše, kako je naveo, besprizorne izjave koje je predsjednik Zoran Milanović ranije danas dao u Jasenovcu. „Mi radimo svoj posao odgovorno, u interesu hrvatskih građana. Neki drugi koji imaju puno vremena ne rade to”, dodao je Plenković.
Hrvatski premijer je, prethodno, poručio da vlada i HDZ više neće gubiti vrijeme sa Milanovićem, koji je, kako kaže, pokazao ogromnu „nervozu, primitivizam, u retoričkom smislu divljaštvo”.

„Nama je sve to skupa poznato, nažalost i hrvatskoj javnosti već zadnje, otprilike dvije i po godine, ali, eto, postoje trenuci kada ta nervoza izađe na čistac”, rekao je Plenković novinarima u parlamentu.

Rekao je da Milanović očito ima mnogo razloga i problema za nervozu, te da je, kako kaže, „izveden na čistac”. Takođe, Milanoviću je poručio „da svoje probleme i način komunikacije rješava s nekim ko mu u tom pogledu može pomoći”.

Dodao je da bi Milanoviću bilo bolje „da se bavi kućnim vaspitanjem”, a ne rekonstrukcijom vlade, te poručio da će ga „bojkotovati u svakom smislu”.

„Nijedan ministar više neće, dok je ove Vlade, ići s njim na put, neće organizovati nikakve zajedničke sastanke i konferencije, bojkotovaćemo ga u svakom smislu. Mi možemo biti donekle tolerantni i uviđavni, ali baš da ovakvo divljaštvo trpimo… Ovo je prešlo sve granice i ovo je duboki ofsajd”, rekao je Plenković i dodao da o svemu mogu pismeno da komuniciraju.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *