Hrvatski seizmolog Tomislav Fiket o razlici između sinoćnjeg zemljotresa u odnosu na one u Zagrebu i Petrinji Zgrada opštine u Ljubinju | Izvor: Cropix/Božo Radić

Hercegovačko stjenovito tlo spriječilo teže posljedice zemljotresa

Region

„Sinoćnji razorni zemljotes magnitude 6.1 po Richteru, koji je u 23:07 pogodio područje grada Stoca, s epicentrom u opštini Berković, u mjestu Strupići, vrlo je sličan onome koji je pogodio Petrinju i Baniju, a razorniji je od onoga koji se dogodio u Zagrebu”, otkriva za “Jutarnji list” seizmolog Tomislav Fiket, dežurni seizmolog Seizmološke službe Republike Hrvatske.

„Zapravo je kamen spasio Hercegovinu od težih posljedica” – Tomislav Fiket | Foto: Pixsell/Goran Stanzl

Prema njegovim riječima, ovaj zemljotres u BiH i onaj u Petrinji dogodili su se na otprilike 10 kilometara dubine, a glavna razlika je u njegovim posljedicama.

„Zbog vrste naslaga tla u dubini posljedice u Hercegovini su puno blaže nego što je to bilo u Petrinji i na ostatku Banije. Na području Petrinje u dubini je tlo sastavljeno od aluvijanih naslaga, odnosno rastresitog tla što dovodi do efekta pojačanja potresa. U Hercegovini je tlo po dubini slojevita stijena zbog čega su posljedice na površini ipak manje”, ističe Fiket za Jutarnji list.

Zapravo je kamen spasio Hercegovinu od težih posljedica.

U odnosu na potres u Zagrebu, ovaj potres je puno razorniji, ali su posljedice zbog manje naseljenosti puno manje, pojašnjava Fiket.

Prema njegovim riječima, nakon “glavnog” potresa tlo se se na tom području konstantno trese.

„Do sada smo zabilježili oko 40 naknadnih potresa, ali oni su puno manje snage od onoga što smo očekivali”, kaže Fiket.

Prema njegovim riječima, tlo bi se jedno duže vrijeme trebalo nastaviti tresti, ali očekuje da će to trajati ipak kraće nego što je to bilo na području Petrinje. Fiket ističe kako ovaj najnoviji zemljotres spada u kategoriju razornih zemljotresa, ali ga ne bi svrstao među jače razorne zemljotrese.

Prema službenim informacijama, u potresu je u Stocu poginula jedna djevojka dok su na području Čapljine četiri osobe lakše povrijeđene. Pričinjena je materijalna šteta na više stambenih objekata, došlo je do odrona na putnim pravcima Stolac-Mostar, Stolac-Neum, Stolac-Ljubinje i Stolac-Berkovići.

Djelovi Mostara i Čapljine ostali su bez električne energije, a u oba navedena grada nastala je materijalna šteta na više stambenih objekata. Više je crjepova i dimnjaka palo na ulice, a zabilježene su i štete na automobilima.

Potres se osjetio i u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu, Srbiji, Italiji i Sloveniji.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *