Sposobne da izvrše nuklearne udare na Sjedinjene Države Izvor: Ministarstvo odbrane Rusije via Twitter

Rusija želi da do jeseni razvije nove interkontinentalne balističke rakete ‘Sarmat’

Globus

Rusija je u subotu saopštila da planira da do jeseni razvije svoje novotestirane interkontinentalne balističke rakete Sarmat, sposobne da izvrše nuklearne udare na Sjedinjene Države.

Cilj koji je naveo Dmitrij Rogozin, šef svemirske agencije Roskosmos, je ambiciozan, jer je Rusija izvijestila o svom prvom probnom lansiranju tek u srijedu, a zapadni vojni stručnjaci kažu da će ih biti potrebno još prije nego što projektil bude razvijen.

Sarmat je sposoban da nosi 10 ili više nuklearnih bojevih glava i mamaca i da pogodi mete hiljadama milja daleko u Sjedinjenim Državama ili Evropi

Po pisanju Rojtersa, ovonedjeljni test, nakon godina kašnjenja zbog finansijskih i tehničkih problema, označava demonstraciju snage Rusije u vrijeme kada je rat u Ukrajini doveo do tenzije sa Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima na najviši nivo od kubanske raketne krize 1962.

Rogozin je u intervjuu za rusku državnu TV rekao da će rakete biti raspoređene u Krasnojarskom regionu u Sibiru, oko 3.000 km (1.860 milja) istočno od Moskve.

On je rekao da će biti postavljene na istim lokacijama i u iste silose kao i rakete Vojevoda iz sovjetskog doba koje zamjenjuju, nešto što bi uštedjelo “kolosalne resurse i vrijeme”.

Lansiranje „super-oružja” je istorijski događaj koji bi garantovao bezbjednost ruske djece i unuka u narednih 30-40 godina, dodao je Rogozin.

Zabrinutost Zapada u vezi sa rizikom od nuklearnog rata porasla je otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin započeo invaziju na Ukrajinu 24. februara govorom u kojem se naglašeno osvrnuo na nuklearne snage Moskve i upozorio da će vas svaki pokušaj da se stane na put Rusiji „odvesti do takvih posljedica na koje nikada u svojoj istoriji nijeste naišli“.

„Izgledi za nuklearni sukob, koji su nekada bili nezamislivi, sada su ponovo u opsegu mogućnosti“, rekao je prošlog mjeseca generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *