Kijev je proteklih nedjelja posjetilo nekoliko zapadnih čelnika, a neke zemlje su ponovo otvorile i ambasade Blinken i Zelenski | Izvor: Pres služba ukrajinskog predsjednika

Blinken obećao povratak američkih diplomata u Ukrajinu

Globus

Šef američke diplomatije Entoni Blinken i ministar odbrane Lojd Ostin obećali su u zvaničnoj poseti Kijevu povratak američkih diplomata u Ukrajinu i izvjestili o dodatnoj finansijskoj pomoći, sa akcentom na bitku u Donbasu, objavio je zvaničnik Stejt dipartmenta, prenosi N1.

Blinken i Ostin doputovali su u Kijev u nedjelju, kopnenim putem preko Poljske, i sastali se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i ostalim vodećim ukrajinskim zvaničnicima, saopštio je visoki zvaničnik Stejt dipartmenta.

Nije želio da otkriva detalje puta, a zahtjevi medija da prate Blinkena i Ostina u Kijevu odbijeni su iz bezbjednosnih razloga. Novinari su obaviješteni o posjeti pod uslovom da izveštaje ne objavljuju pre izlaska američkih zvaničnika iz Ukrajine, prenosi N1.

Kijev je proteklih nedjelja posjetilo nekoliko zapadnih čelnika, a neke zemlje su ponovo otvorile i ambasade. Vašington se odlučio za oprez zbog sporadičnih ruskih napada na zapadni dio Ukrajine, napominje Rojters.

Informaciju o posjeti u javnost je na kraju pustio ukrajinski predsjednik, i to u subotu, a američki zvaničnici ističu da su tu mogućnost uračunali u planove o bezbjednosti, dodavši da nije omela posjetu.

Sastanak trajao oko 90 minuta

Plan je bio da sastanak američkih zvaničnika i ukrajinskog predsjednika, ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebe, ministra odbrane Oleksija Reznikova i drugih zvaničnika traje oko 90 minuta.

Blinken i Ostin najavili su povratak američkih diplomata u Ukrajinu iz Poljske, gdje su prebačeni nakon početka ruske invazije. Za početak će tokom nedjelje putovati svakog dana u Lavov, uz ubrzane planove povratka u misiju u Kijevu, rekao je zvaničnik Stejt dipartmenta.

„Ništa ne može zamijeniti dijalog licem u lice, a tu je i simbolika povratka u zemlju”, brifovao je zavničnik novinare u Poljskoj pod uslovom da ostane anoniman.

Dodao je i da će predsjednik Džo Bajden u ponedjeljak i zvanično imenovati Bridžet Brink, sadašnju ambasadorku u Slovačkoj, ambasadorkom u Ukrajini. Tako će popuniti mjesto koje je bilo upražnjeno više od dvije godine.

Pomoć od 322 miliona dolara

Blinken i Ostin izvestili su Zelenskog i o više od 322 miliona dolara američke finansijske pomoći za odbranu Ukrajine, čime se njen ukupni iznos penje na oko 3,7 milijardi dolara, naveo je američki zvaničnik u Poljskoj.

„To će Ukrajini osigurati podršku za njene potrebe, posebno za bitku u Donbasu. Pomoć će istovremeno ukrajinskim oružanim snagama omogućiti prelaz na sofisticiranije oružje i sistem protivvazdušne odbrane, u osnovi kompatibilne s onima NATO-a”, rekao je zvaničnik.

Gotovo 400 miliona dolara za odbranu dobiće i 15 drugih zemalja u regionu srednje i istočne Evrope i na Balkanu, naveo je neimenovani američki zvaničnik.

Uoči posjete, Blinken je u petak razgovarao s glavnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antonijom Guterešom zbog koordinacije posjeta čelnika UN Moskvi i Kijevu, dodao je.

Američki ministar odbrane otputovaće sada, prema riječima američkog zvaničnika, u Njemačku – on će u vazdušnoj bazi u Ramštajnu organizovati sastanak s kolegama iz više od 20 zemalja i s glavnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom kako bi razgovarali o odbrambenim potrebama Ukrajine.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *