Na vijest o pregovorima dionice Tvitera porasle su za četiri posto na otvaranju berze u ponedjeljak Mask | Izvor: AP/Suzan Volš

Mask kupuje Tviter za 44 milijarde dolara

Globus

Izvršni direktor Tesle Ilon Mask sklopio je u ponedjeljak dogovor o kupovini Tvitera za 44 milijarde dolara. Ovim dogovorom društvena mreža Tviter u potpunosti prelazi pod kontrolu najbogatijeg čovjeka na svijetu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ranije su izvori za Rojters naveli da je Tviter spreman da pristane na prodaju Ilonu Masku za oko 43 milijarde dolara u gotovini, što je cijena koju je izvršni direktor Tesle nazvao svojom „najboljom i konačnom” ponudom.

Na vijest o pregovorima dionice Tvitera porasle su za četiri posto na otvaranju berze u ponedjeljak.

„Nadam se da će i moji najveći kritičari ostati na Tviteru jer to je upravo znak slobode govora”, napisao je Mask na Tviteru prije zvanične potvrde o kupovini.

Mask, najbogatija osoba na svijetu prema Forbsu, pregovarao je o kupovini Tvitera u ličnom svojstvu, a njegova kompanija Tesla nije uključena u posao.

Ugovorom prestaje funkcionisanje Tvitera kao javne kompanije koja je na tržište izašla 2013. godine.

Mask je naveo da Tviter mora biti privatan kako bi rastao i postao prava platforma za slobodu govora.

„Sloboda govora temelj je funkcionalne demokratije, a Tvitter je digitalni gradski trg na kojem se raspravlja o pitanjima od vitalnog značaja za budućnost čovječanstva”, rekao je Mask u saopštenju.

Ranije je naglasio da bi za njega glavni prioritet bila eliminacija „vojske botova” na Twitteru.

Naglasio je i da bi platforma trebala biti opreznija kada odlučuje hoće li ukloniti tvitove ili trajno zabraniti korisnike.

Kako podsjeća RSE, do dogovora je došlo samo četiri dana nakon što je Mask predstavio finansijski paket kojim će podržati akviziciju. To je navelo odbor Tvitera da ozbiljnije shvati posao i mnogi dioničari traže od kompanije da ne dopusti da prilika za dogovor izmakne, izvijestio je Reuters u nedjelju.

Prije ponude o kupovini ove društvene mreže Mask je kupio devet posto dionica čime je postao najveći dioničar Tvitera.

Prodaja predstavlja priznanje Tvitera da njegov novi izvršni direktor Parag Agraval ne može učiniti kompaniju profitabilnijom, uprkos tome što je na putu da ispuni ambiciozne finansijske ciljeve koje je kompanija postavila za 2023. godinu.

Nekadašnji izvršni direktor i suosnivač Tvitera Džek Dorsi povukao se sa svoje funkcije u novembru prošle godine nakon čega ga je zamijenio dotadašnji izvršni tehnološki direktor Parag Agraval.

Tviter su 2006. godine osnovali Džek Dorsi, Biz Stoun, Evan Vilijams i Noa Glas.

Dorsi je bio na čelu kompanije do 2008. godine kada se povukao i osnovao aplikaciju za digitalno plaćanje Square, koja je također porasla u multimilijardersku kompaniju.

Na čelo Tvitera se vraća ponovo 2015. godine. Dorsi je bio i prva osoba koja je poslala prvi tvit kada je kompanija pokrenuta. Taj tvit prodat je u martu ove godine u obliku nezamjenjivog tokena (NFT) za nešto više od 2,9 miliona dolara.

Novi vlasnik Tvitera, najbogatiji čovjek na svijetu, Ilon Mask, takođe je izvršni direktor kompanije za električne automobile Tesla. On je i osnivač i glavni izvršni direktor SpaceX-a, te vodi start-up Neuralink i infrastrukturnu firmu The Boring Company.

Maskovo bogatstvo Forbs procjenjuje na 265 milijardi dolara.

Aktivan je korisnik Tvitera na kojem ima preko 80 miliona pratilaca.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *