Evakuisano više škola i zgrada opština Izvor: Shuttersrstock

Dojave o postavljenim bombama širom Crne Gore, prekinuta nastava u svim školama

Crna Gora

Iz Uprave policije saopštili su da preduzimaju sve mjere povdom provjera dojava o bombi koje su jutros opet aktuelne u više gradova. Zbog toga su evakuisani učenici  i prekinuta je nastava u osnovnim školama u Nikšiću, Kotoru i Baru.

Kako nezvanično saznajemo i u Ulcinju je prekinuta nastava ali iz predostrožnosti, tamo nije bilo dojava o bombi.

„Obavještavamo javnost da policija preduzima mjere bezbjednosti u školama u pojedinim gradovima povodom dojava elektronskom poštom o postavljenim eksplozivnim napravam ovog jutra, kao i aktivnosti u cilju provjera ovih navoda. Uprave i nastavno osoblje škola u kojima policija preduzima aktivnosti sarađuju sa policijom i obavijestili su roditelje, te  je potrebno da roditelji i dalju budu u komunikaciji sa nastavnim osobljem i upravama škola radi nastavka nastavnog procesa nakon završetka policijskih aktivnost”, navode iz Uprave policje.

Policija je potvrdila da su evakuisane osnovne škole i u Petnjici, Andrijevici, Plavu i Gusinju

Nakon prijetnji o podmetnutim bombma u Beranama su evakuisani učenicini osoblje osnovnih škola “Vuk Karadzić” i “Radomir Mitrović”, kao i “Lubnice”, “Polica”, “Donja Ržanica”.

Policiji je prijavljeno iz više osnovnih skola u Baru da su dojave da su dobili anonimne dojave o postavljenim bombama u tim vaspitno-obrazovnim ustanovama.

Prema pisanju DAN-a, prvi je dojavu dobio direktor OŠ ˝Blažo Jokov Orlandić˝ koji je obavijestio policiju, a zatim su poruke stizale upravama i drugih škola u Baru i Sutomoru.

Policija je blokirala prostor oko škola, a nastave danas neće biti.

„Djeca su vraćena kućama. Policija će uraditi provjere objekata i dvorišta škola po standardnim procedurama”, kažu iz policije.

Dojava o postavljenoj bombi stigla je i na mejl adresu Obrazovnog centra u Šavniku.

Direktor te ustanove Bajo Zorić za portal DAN-a je kazao da je poruka stigla oko 9.10 h. Učenici su bezbjedno evakuisani, rekao je Zorić, kao i nastavni kadar, a da objekat obezbjeđuje policija.

Zbog dojave o postavljenim bombama jutros su u Kotoru zatvorene osnovne škole “Njegoš”  na Benovu i “Narodni heroj Savo Ilić” u Dobroti.

Učenici iz jutarnje smjene su zbog dojave o bombi vraćeni kućama, a ni učenici Gimnazije i Srednje pomorske škole čiji se objekat nalazi u blizini osnovne škole u Dobroti nijesu jutros na nadstavi.  Kako su nam kazali učenici, oni su bili ušli u zgradu škole, ali im je rečeno da objekat napuste zbog bezbjednosti zbog dojave o bombi.

Ispred Gimnazije i Srednje pomorske škole bili su jutros direktori tih ustanova i dio nastavnog osoblja.

V.d. direktorice OŠ “Savo Ilić” Smiljana Lazović koja je takođe bila ispred školske zgrade, gdje su se nalazili pripadnici policije i vatrogasci, saopštila je za portal “Dan” da je ona u 7 sati i 6 minuta primila imejl o bombi u školskom objektu.             

„Ja sam obavijestila pripadnike policije u Kotoru. Oni su rekli da izađemo ispred škole i da sačekamo njih. Došli su zaista u roku od 10, 15 minuta. Rekli su nam da obavijestimo roditelje, da pustimo djecu bezbjedno, ali bez panike, što smo i uradili. Djeca su brzo otišla kućama, mi smo sačekali inspektora, ušli su, vidjeli da nema nikakve bombe, a sada čekamo ATP Kontrolu iz Podgorice˝, kazala je Lazović.      

„Školu pohađa ukupno 712 učenika, jutros samo nije bilo jedno odjeljenje međusmjene od 21 učenika. Znači 690 učenika.”

Na području Nikšića evakuisani su učenici gotovo svih osnovnih škola na području nikšićke opštine. Na zvanične imejl adrese uprava škola jutros oko 7.15 časova stigle su poruke prijeteće sadržine.

Podgoričke škole dobile su preporuku Uprave policije (UP) da učenici koji su u drugoj smjeni, koja uglavnom počinje od podneva ne dolaze na nastavu.

Neke podgoričke škole su, postupajući prema preporuci UP, već pozvale roditelje da dođu za mlađu djecu u školu, dok su stariju djecu pustili kućama.

Poruka koja je stigla školama

Prekinuta nastava u svim školama

Ministarstvo prosvete, nauke, kulture i sporta Crne Gore donijelo je odluku da se danas prekine nastava u svim školama u Crnoj Gori zbog prijetećih anonimnih poruka, koje su osvanule jutros na brojnim zvaničnim školskim mejlovima.

„Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta obaviješteno je da je 41 osnovna škola u Crnoj Gori dobila dojavu o postavljenoj bombi, ali je zbog panike koja je nastala obustavljena nastava u svim osnovnim školama u zemlji˝, kazao je portparol Ministarstva Bojan Knežević.

Zbog dojava o bombama evakuisane i zgrade pojedinih opština

Evakuisana je zgrada Opštine Nikšić, gdje je takođe stigla dojava o postavljenoj bombi.

Portal Jedro javio je da je evakuisana zgrada Opštine Bar, u kojoj se nalaze i sud, tužilaštvo, kao i stranačke prostorije.

Zgrada lokalne samouprave evakuisana je i u Beranama, prenose Vijesti

Predsjednik Opštine Tihomir Bogavac je “Vijestima” rekao da je zgrada evakuisana u skladu sa preporukama policije.

„Oni preduzimaju mjere i radnje iz njihove nadležnosti” rekao je Bogavac.

Dojava o navodno postavljenoj bombi u zgradi Opštine, stigla je i na adresu lokalne uprave Tivta.

Zgrada je evakuisana, a zaposlenima u Opštini je rečeno da danas do kraja dana više ne dolaze na posao.

Đukanović: Hitno pronaći nalogodavce i izvršioce ovih nedjela

Predsjednik Milo Đukanović pozvao je nadležne državne organe da hitno reaguju povodom najnovijih dojava o podmetanju eksplozivnih naprava u obrazovnim i drugim ustanovama.

Poručio je da bezbjednost djece, kao najranjivije kategorije društva, i svih građana, mora biti apsolutni prioritet države i svakog pojedinca.

„Ne smijemo dozvoliti da najvažniji proces jednog društva kakvo je obrazovanje, već suočen sa problemima u funkcionisanju i udarom pandemije, trpi zbog onih koji namjeravaju izazivati vanredne situacije i destabilizovati državu uoči izbora nove vlade, na pragu turističke sezone”.

„Zbog toga još jednom pozivam na hitno postupanje u rasvjetljavanju ovih nemilih situacija i pronalaska nalogodavaca, organizatora i izvršilaca ovih nedjela”, objavio je Đukanović na Tviteru.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *