Poslanica Socijalističke narodne partije Đurović | Izvor: Portal RTCG

Danijela Đurović izabrana za novu predśednicu Skupštine Crne Gore

Crna Gora

Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Danijela Đurović izabrana je, na današnjoj sjednici parlamenta na Cetinju, tajnim glasanjem, za predśednicu Skupštine Crne Gore.

Za izbor Danijele Đurović glasalo je 45 poslanika.

Podršku Danijeli Đurović najavili su ranije poslanici nove parlamentarne većine (GP URA, SNP i SDP), na čelu sa DPS-om, dok je SD bio protiv.

Śednici na Cetinju ne prisustvuju poslanici Demokrata, Demokratskog fronta, Ujedinjene i Prave Crne Gore.

Na današnjoj śednici Skupštine, kojom je do izbora Đurović predśedavao potpredśednik Skupštine Ervin Ibrahimović (BS), će se birati i manjinska Vlada.

Nakon izbora Đurović je položila zakletvu.

„Zaklinjem se da ću dužnost vršiti po Ustavu i zakonu, čestito, odgovorno i savjesno. Tako mi Bog pomogao”, poručila je Đurović.

Đurović je nakon izbora rekla da joj je ukazana velika čast što je, kao još jedna žena nakon dvije decenije, na toj poziciji.

„Uvjerena sam da ćemo zajedno smoći snage da prevaziđemo podjele duboko ukorijenjene u našem društvu”, poručila je Đurović, u obraćanju parlamentu.

Kazala je da na putu evropskih integracija moraju raditi zajedno i vlast i opozicija.

„Moramo stvoriti jezik kompromisa i pomirenja i u tom smislu spremna sam da dam puni doprinos da Skupština bude mjesto gdje će se jasno čuti glas svih podjednako, a ne da bude medijski servis pojedinih partija”, poručila je Đurović.

Kazala je da će Skupština nastaviti svoj evropski i evroatlantski put. Navela je i da je obnova regionalnih odnosa jedan od priroriteta u djelovanju.

„Vrijeme je da istoriju prepustimo istoričarima i da prestanemo da se dijelimo”, navela je Đurović. Kaže i da je potrebno da se riješe odnosi između države i vjerskih zajednica. „Kako bismo gradili društvo jednako za sve”, navela je Đurović.

Dodala je da će prioriteti u radu biti usvajanje zakona o Skupštini, Vladi, porijeklu imovine, izmjene izbornog zakonodavstva, kao i donošenje zakona o popisu stanovništva.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *