Rusija formalno Kosovo ne priznaje, ali objašnjenjem koje je Putin ponudio Guterešu gotovo da je to i učinio

“Zar ovako braćo Rusi?” – Srbija u šoku nakon Putinove izjave o Kosovu

Region

Izvor: N1 BIH


Dan nakon Putinovog isticanja Kosova kao presedana za rusko priznanje odmetnutih ukrajinskih oblasti, takozvane Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR), srpski mediji su na njegovu izjavu reagovali izrazito burno, a najavljeno je i vanredno obraćanje predsjednika Aleksandra Vučića svojoj naciji.

Kako saznaje Blic, Vučić će obraćanje, u kojem će se baviti i objašnjenjem ruskog predsjednika za priznaje DNR-a i LNR-a, imati u petak ili u subotu. Takođe, očekuje se i da će govoriti o isporuci ruskog gasa Srbiji, naročito u kontekstu prekida snabdjevanja susjednoj Bugarskoj.

Sa druge strane, naslovnice izdanja srpskih novina od četvrtka, a naročito tabloida koji su pod kontrolom Vučićevog režima, neskriveno pokazuju šok, čak i zgražavanje Putinovom odlukom.

Tako Vučiću bliski Informer donosi naslov “Svjetski sukob preko naših leđa: Putin igra na Kosovo”. Manjim slovima navodi se kako se “Putin pozvao na presudu Međunarodnog suda pravde iz 2009. godine, a koja je donesena zaslugom Vuka Jeremića“, što pokazuje da Informer ni ovaj put nije propustio priliku za obračun s Vučićevim trenutnim domaćim političkim protivnicima, iako to Jeremić nije bio baš u svakom trenutku – bez Vučićeve podrške nikada svojevremeno ne bi postao šef Generalne skupštine UN-a.

Umjereniji Blic pak donosi naslovnicu u kojoj se propituje odanost Srba Putinu: “Da li smo se kao narod previše kleli u ruskog predsjednika: Putin zbog rata zaboravio Srbe i Kosovo”.

Tabloid Srpski Telegraf je dosta oštriji – oni na naslovnici od četvrtka ističu: “Zar ovako braćo Rusi? Putin zabio nož u leđa Srbiji: Trampio Kosovo za Donbas”.

Tabloid Objektiv donosi naslov “Nož u leđa: Putin priznaje Kosovo”.

Povod za ovakav zaokret prema ruskom lideru, za kojeg većina srpskih medija pokazuje puno razumijevanja čak i u kontekstu invazije na Ukrajinu, leži u jučerašnjem susretu Putina i Generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša.

Naime, Putin se u utorak za famoznim bijelim stolom u Kremlju sastao s Guterešom, gdje je pokušao da objasni po kojem to točna kriterijumu Rusija priznaje nezavisnost DNR-a i LNR-a. Riječ je zapravo o otcijepljenim ukrajinskim regijama, u kojima su proruski separatisti proglasili nezavisnost koju zasad priznaje samo Rusija.

Na sastanku se Putin pozvao na, kako je rekao, kosovski presedan. Time je de facto, kako piše N1 BIH, odbacio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji godinama upravo u Putina polaže sve nade kada je riječ o nastojanjima da Kosovu bude onemogućen ulazak u međunarodne institucije, kao i želji Beograda da se taj nekadašnji dio Srbije vrati pod njihovu kontrolu. Rusija formalno Kosovo ne priznaje, ali objašnjenjem koje je Putin ponudio Guterešu gotovo da je to i učinio.

„Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika postale su nezavisne po analogiji s odlukom Međunarodnog suda o Kosovu”, izjavio je Putin.

„Vrlo sam dobro upoznat, lično sam čitao dokumente Međunarodnog suda UN-a o Kosovu. Dobro se sjećam odluke Međunarodnog suda u kojoj piše da pri ostvarenju prava na samoodređenje neka teritorija bilo koje države nema obavezu tražiti dozvolu centralnih vlasti za proglašenje svoje suverenosti. To je rečeno u vezi Kosova i to je odluka međunarodnog suda. Tu odluku su svi podržali. Lično sam čitao sve te komentare organa SAD-a, evropskih zemalja, svi su to podržali. Ako je to tako, onda DNR i LNR imaju isto pravo proglasiti svoju suverenost, ne obraćajući se centralnim organima vlasti Ukrajine, jer je presedan napravljen”, rekao je Putin.

U srijedu je, kako prenosi Nova.rs, za agenciju Beta ovaj Putinov istup kemntarisao veteran srpske diplomatije i nekadašnji ambasador u Bjelorusiji Srećko Đukić riječima da je ruski predsjednik faktički izjavio da priznaje samostalnost i nezavisnost Kosova.

„Ovim potezom Moskva je učinila vjerovatno odlučujući korak u priznavanju Kosova i svakako u olakšavanju pozicije za njegovo rješavanje Vašingtonu i cijelom Zapadu”, kazao je Đukić.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *