Crna Gora i SAD nastavljaju snaženje partnerstva Donfrid i Abazović | Izvor: Vlada Crne Gore

Abazović – Donfrid: Fokus na jačanju odnosa u oblasti vladavine prava i ekonomske saradnje

Crna Gora

„Crna Gora i Sjedinjene Američke Države nastavljaju snaženje partnerstva, u čemu će poseban fokus biti jačanje odnosa u oblasti vladavine prava i ekonomske saradnje dvije države saveznice“, zaključak je sa zvaničnog sastanka premijera Crne Gore dr Dritana Abazovića i pomoćnice američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid, koja zajedno sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Balkan, Gabrijelom Eskobarom, boravi u Crnoj Gori u okviru petodnevnog boravka u zemljama Zapadnog Balkana.

Delegaciju Sjedinjenih Američkih Država koja boravi u Podgorici, pored pomoćnice državnog sekretara Donfrid i ambasadorke SAD u Crnoj Gori, Nj. E. Džudi Rajzing Ranke, čine i ambasador EUCOM Adam Sterling, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD, Gabrijel Eskobar, pukovnik EUCOM Endrju Mek, komandir EUCOM Holger Mišel Vagner i šef političkoekonomske sekcije u Ambasadi SAD u Crnoj Gori Skot Periš. Američke zvaničnike, zajedno sa premijerom Abazovićem dočekao je i ministar vanjskih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić.

„Čestitamo Vam izbor za predsjednika Vlade. Sjedinjene Američke Države su posvećene izgradnji snažnijeg partnerstva između dvije države. Vaša vizija je snažna i vjerujemo da je budućnost Crne Gore u EU. Dajemo punu podršku vašem integracionom putu“, istakla je pomoćnica državnog sekretara Karen Donfrid.

Donfrid je istakla da Sjedinjene Američke Države pozdravljaju uvođenje sankcija Crne Gore Rusiji i smatraju da je to dobar primjer zajedničkog djelovanja na geopolitičkoj pozornici NATO partnera, saopštili su iz Vlade

Predsjednik Vlade Crne Gore Abazović zahvalio se na čestitkama i podršci koji Sjedinjene Američke Države u kontinuitetu pružaju Crnoj Gori i istakao da je počastvovan posjetom visoke američke zvaničnice i njenog tima tokom prvog radnog dana njegovog Kabineta.

„Želimo da se naše partnerstvo osnažuje i produbljuje. Želimo da rezultati koje ostvarimo na polju vladavine prava ubrzaju naš integracioni put ka EU. Sigurni smo da će saradnja sa SAD-om u borbi protiv korupcije dati rezultate˝, naglasio je Abazović.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, premijer Abazović je ukazao da je njegova intencija da u narednom periodu otvori politički dijalog, koji bi rezultirao deblokadom pravosudnih institucija i imenovanjem njihovih čelnika u punom mandatu.

„Crna Gora ima priliku da pokaže sasvim drugačije lice, gdje će temelji politike biti zasnovani na borbi protiv korupcije na visokom nivou i ekonomskom rastu. Ideološke razlike u Vladi smatram velikom šansom i perspektivom za Crnu Goru i ovo je način da naučimo da radimo zajedno, kako bi ideološki različiti politički subjekti počeli da sarađuju u cilju interesa naše države. Razlike su dobar način za stvaranje nove političke vrijednosti u Crnoj Gori, a mi smo i više nego spremni za takve izazove˝, istakao je premijer Abazović.

Tokom razgovora sa američkim zvaničnicima o invaziji Ruske Federacije na Ukrajinu, predsjednik Vlade Abazović je naglasio da će on lično inicirati da, zajedno sa ostalim liderima Zapadnog Balkana, posjeti Kijev i na taj način pruži otvorenu podršku Ukrajini i njenom narodu.

„Crna Gora želi poboljšati odnose sa susjednim državama i biti zemlja koja će biti primjer stabilnosti na Zapadnom Balkanu˝, zaključio je premijer Abazović.

Na sastanku se takođe razgovaralo o nastavku saradnje u oblasti ekonomije i vladavine prava

Đurović: Crna Gora nastavlja svoj evropski i evroatlantski put

Donfird je svoju posjetu Crnoj Gori započela susretom sa predsjednicom Skupštine Danijelom Đurović. Ona je, kako je objavljeno na Tviteru Ambasade SAD-a u Podgorici, izrazila nadu da će Đurović raditi na postizanju konsenzusa i jačanju institucije Skupštine.

„Sa početkom mandata nove vlade, SAD očekuju od svih crnogorskih poslanika da u potpunosti učestvuju u radu Skupštine, u cilju rješavanja gorućih pitanja, uključujući i unapređivanje ekonomije, borbu protiv korupcije i pozivanje Rusije na odgovornost za brutalni rat protiv Ukrajine”, navodi se u objavi američke Ambasade.

Iz Skupštine je saopšteno da je Đurović iznijela duboko uvjerenje da će Crna Gora nastaviti da poštuje svoj evropski i evroatlantski put. Ona je, kako se navodi, iskazala snažnu opredijeljenost novoizabrane Vlade da predano radi na ispunjavanju uslova za članstvo u EU.
 
„Đurović je ukazala ne neophodnost pomirenja u Crnoj Gori i naglasila da će tokom mandata biti nedvosmisleno posvećena saradnji i komunikaciji sa svim političkim akterima. Ona je podsjetila na važnost političkog dijaloga u institucijama i traženju zajedničkih rješenja u cilju izgradnje evropske budućnosti Crne Gore”, kazali su iz Skupštine.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *