Sa 49 glasova za Izvor: RAS Srbija

Skupština usvojila smanjenje akciza i PDV-a

Crna Gora

Poslanici su usvojili Predlog izmjena i dopuna zakona, kojim se omogućava smanjenje akciza na gorivo, kao i poreza na dodatu vrijednost (PDV) za osnovne životne namirnice. Za Predlog o izmjenama i dopunama zakona o akcizama i o PDV-u glasalo je 49 poslanika. Podržana je i hitnost ovih Zakona, i da oni budu u Službenom listu na dan objavljivanja. Nisu prihvaćeni amandmani poslanika DF-a Dejana Đurovića, poslanice SDP-a Draginje Vuksanović Stanković.

Kako je pojašnjeno, ako se za 50 odsto snize akcize očekuje se smanjenje 27 centi za dizel i 33 centi za bezolovno gorivo. Ulje bi pojeftinilo 15 centi, brašno 4 do 5 centi, a so 7 centi. Ako dođe do 40 odsto smanjenja akciza goriva bi pojeftinilo 25 centi.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da se nada da će moći da u ponedjeljak ili u utorak utiču na nove cijene goriva, ako danas Skupština usvoji Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić je kazao da su godinu i po dana govorili o divljanju cijena, pokušavajući da na to utiču.

„Evo odmah nakon formiranja vlade odmah o tome raspravljamo. Da ne govorimo sad ko je kriv, već da nastavljamo dobre prakse. Gorivo je do sada u godinu i po poskupilo 15 puta, cijene namirnica su rasle i preko 40 posto. Mi pokušavamo da povratimo reputaciju CG na globalnom tržištu˝, istakao je on.

Saglasan je sa ministrom Damjanovićem kada kaže da je prošlo vrijeme jeftine hrane. Istakao je i da će cijene nafte na globalnom tržištu rasti, te da će morati više puta da intervenišu.

„Možemo da pojačamo poljoprivrednu proizvodnju. Ovo će biti zadatak ove vlade i parlamenta, da određenim zakonskim rješenjima pokuša da unaprijedi te prilike i da što više ljudi veže za poljoprivredu˝, naglasio je Nikolić.

Naveo je i da će svi raditi na tome da anuliraju posledice ekonomske krize.

„Niko ne može da zna kad će se završiti rat u Ukrajini i koje će biti posledice. Ovo je samo jedna od akcija saniranja ekonomske krize, biće ih još više. Obećavamo ministru da će imati odgovoran odnos DPS-a koja će se potruditi da zakonskim rješenjima pokuša da utiče na standard građana CG˝, naglasio je on. 

Poručio je da je prioritet Crne Gore Evropska unija.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković istakla je da borba za očuvanje standarda građana mora biti zadatak svih političkih partija.

„Ovi zakoni su prilika da pokažemo da smo spremni da svi zajednički radimo u korist društva. Život običnog čovjeka mora i jedino može biti mjera našeg uspjeha˝, naglasila je ona.

Poslanik Demokratskog fronta  Dejan Đurović rekao je da je bivši predsjedavajući Skupštinom Strahinja Bulajić dva mjeseca bio pod hajkom zbog izmjena Zakona o akcizama, “sa težnjom da se on lično uruši kao ličnost i da se svi problemi Crne Gore prebace na njega”.

Poručio je i da smanjenje akciza će samo fiktivno povećati standard građana.

Poslanik PzP-a Branko Radulović smatra da je smanjenje akciza na gorivo interventna mjera koja nije dostojna nekog ko vodi dostojnu ekonomsku politiku.

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević kazao je da vjeruje da će svi poslanici glasati za predložene izmjene Zakona o akcizama, te da će te izmjene pomoći građanima i privredi.

Poslanik URA Miloš Konatar kazao je da je zadovoljan što konačno imaju priliku da raspravljaju o akcizama, kao i da je sada svima jasno koliko je štete nanijela blokada parlamenta.

Poslanica URA Božena Jelušić se osvrnula i na rasistički gest prema Slavki Adzović iz Nikšića kojoj su zapalili kućicu.

„Kad smo postali rasističko društvo, i kad smo dopustili da kao poslanici ovo prolazi pored nas. Obraćam se ministru Damjanoviću za kojeg sam sigurna da će odgovoriti zadatku. Ako ne podržimo ovakve ljude kao što je gospođa Adzović onda smo omanuli. Pošaljimo znak toj ženi da nam može da vjeruje˝, poručila je ona.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *