Jer bi se moglo otvoriti više pravnih pitanja Milo Đukanović | Izvor: Predsjednik Crne Gore/Twitter

Đukanović vratio na ponovno odlučivanje dopune Zakona kojima se odlažu lokalni izbori

Crna Gora

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je na ponovno odlučivanje Zakon o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi, koji je Skupština Crne Gore usvojila juče, a kojim je predviđeno da izbori u Podgorici i 13 opština budu održani najkasnije do 30. oktobra.

Tim povodom, predsjednici parlamenta Danijeli Đurović uputio je pismo, u kojem navodi da na osnovu člana 94 stav 1 Ustava Crne Gore vraća na ponovno odlučivanje Zakon o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi.

Đukanović podsjeća da je ranije, u skladu sa utvrđenim ustavnim prerogativima, a dosljedno slijedeći važeće pravne akte, donio odluke o raspisivanju izbora za odbrnike u Skupštini Glavnog grada Podgorica i skupštinama opština Bar, Bijelo Polje, Danilovgrad, Kolašin, Plužine, Pljevlja, Šavnik i Žabljak, kojima u junu, odnosno julu ove godine ističe mandat.

Takođe je donio i odluke o raspisivanju prijevremenih izbora za odbornike u skupštinama opština Budva i Tivat, koje je prethodno raspustila Vlada Crne Gore.

Predsjednik navodi da je odluku o raspisivanju izbora u Tivtu i Budvi donio 12. marta, odnosno 2. aprila, dok je odluku za izbore u Plužinama i na Žabljaku donio 6. aprila.

Sedam dana kasnije, odnosno 13. aprila, Đukanović je, kako podsjeća, donio Odluku o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Bijelo Polje i Skupštini opštine Šavnik.

Izbore u Baru, Danilovgradu, Kolašinu i Podgorici raspisao je 20. aprila, a u Pljevljima 4. maja.

„Navedene odluke su stupile na snagu danom donošenja i integralni su dio pravnog poretka države. Stoga, želio bih da ukažem da bi se donošenjem Ukaza o proglašenju ovog zakona, stupanjem na snagu istog i postupanjem Predsjednika Crne Gore saglasno njegovom tekstu i dejstvu, moglo otvoriti više bitnih pravnih pitanja, odnosno nedoumica, koje nastaju u karakterstičnim političkim situacijama, uz pretpostavljenu refleksiju na polje crnogorskog ustavnog sistema i postulata ustavnog prava uopšte”, kazao je Đukanović u dopisu predsjednici parlamenta, prenosi Portal RTCG

Na osnovu toga, kako je rekao, smatra „razložnim da se Zakon o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi vrati Skupštini na ponovno odlučivanje”.

Podsjećamo, Skupština Crne Gore usvojila je juče dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima je predviđeno da izbori u Podgorici i 13 opština budu održani najkasnije do 30. oktobra.

Glasao je 61 poslanik, od kojih je 45 bilo za, a 16 protiv.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *