Događaju nije prisustvovao nijedan predsjednik strane države Vladimir Putin | Izvor: Sky news

Putin: Rusija je izvršila preventivno sprječavanje agresije

Globus

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je danas, na proslavi 77. godišnjice pobjede nad nacističkom Njemačkom, govor koji je bio dugo iščekivan u kontekstu agresije Ruske Federacije na Ukrajinu

„Ovih dana vi se borite za naše ljude na Donbasu za sigurnost naše domovine Rusije. Dan pobjede je blizak i drag za svakoga, ne postoji porodica kojoj neko nije nije stradao u tom ratu. Ponosimo se time što se njihov duh nije pokorio. Bez obzira na sve nesuglasice Rsija je uvijek nastupala za sistem sigurnosti koji je prijeko potreban svima u međunarodnoj zajednici. Zemlje NATO-a nisu htjele čuti naše interese jer su imale nove planove, za krvničku operaciju na Donbasu. Blok je počeo osvajanje teritorije pokraj naših granica i stvarala se egzistencijalna prijetnja. Sve je govorilo da je sukob s Banderovcima neizbježan. Rusija je izvršila preventivno sprječavanje agresije, to je bilo neizbježno. Naša dužnost je čuvati uspomenu na one zbog kojih smo pobjednici i ne ponoviti globalni rat. U prethodnim godinama pokušavali smo održavati mirovne dogovore, ali nisu nas htjeli slušati. Imali su potpuno drugi plan, sad to vidimo. NATO aktivno ide prema našoj teritoriji, to je apsolutno neprihvatljivo. NATO radi s ukrajinskim nacistima, Ukrajina dobija najmodernije oružje. Odluka o specijalnoj vojnoj operaciji je bila jedina ispravna˝, naglašava Putin.

Putin je govori o rusofobiji. Iznio je tvrdnju da je nekim američkim veteranima zabranjen dolazak na Dan pobjede, iako su, kako je rekao, željeli doći.

Poručio je da se stanovništvo u Donbasu koje podržava Rusija bori za svoje porodice. Nakon toga govor je prekinut zbog minuta ćutanja. 

Putin je poželio brz oporavak svim ranjenim vojnicima i zahvalio medicinskom osoblju.

-Za Rusiju! Za pobjedu-uzviknuo je Putin na kraju govora.

Na moskovskom Crvenom trgu održana je vojna povorka. U njoj je učestvovalo oko 11.000 vojnika. Izloženi su tenkovi i druga vojna oprema.

Osam borbenih aviona na nebu će oblikovati slovo “Z”, što je službeni simbol ruske vojne operacije u Ukrajini.

Za razliku od prijašnjih godina, događaju neće prisustvovati nijedan predsjednik strane države.

Nagađalo se da bi Putin danas mogao narediti opštu ili djelimičnu mobilizaciju vojnika, no Kremlj je to ranije odbacio nazvavši to glupošću.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *