Predlog Savjeta za odbranu i bezbjednost Izvor: Služba za informisanje Predsjednika CG

Bez upućivanja dodatnih snaga, moguće slanje u NATO misiju u svrhu odgovora na krize

Crna Gora

Na sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost je razmatran predlog Ministarstva odbrane koji se odnosi na upućivanje jedinica Vojske u sastav snaga Sjevernoatlantskog saveza u svrhu odgovora na krize. Predložena odluka ne predviđa upućivanje dodatnih snaga, već se pored snaga u sastavu Sjevernoatlantskog saveza za brzo reagovanje, stvara zakonski osnov i za upotrebu snaga u NATO misiji Isturenog i pojačanog prisustva, saopšteno je nakon sjednice iz Kabineta predsjednika Mila Đukanovića. Savjet za odbranu i bezbjednost će utvrđeni predlog dostaviti Skupštini na razmatranje i odlučivanje.

Kako naglašavaju u saopštenju iz Kabineta predsjednika države, sjednicom je predsjedavao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, a u radu je učestvovala predsjednica Skupštine Danijela Đurović i predsjednik Vlade Dritan Abazović, a po pozivu i ministar odbrane Raško Konjević.

Savjet je, na današnjoj sjednici, utvrdio i nacionalna ograničenja pripadnika Vojske Crne Gore za vrijeme angažovanja u sastavu snaga Sjevernoatlantskog saveza za sprovođenje aktivnosti odgovora na krize.

Na današnjoj sjednici predstavljen je Izvještaj o stanju u Vojsci za 2021. godinu, kao i izvještaje o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama, mirovnim misijama i međunarodnim vježbama u 2021. godini.

Članovi Savjeta informisani su da je Vojska Crne Gore od planiranih 14 međunarodnih vojnih vježbi učestvovala na 11, od kojih su četiri izvedene u Crnoj Gori. U zaključku je konstatovano da su pripadnici Vojske Crne Gore na vježbama u 2021. godini značajno unaprijedili taktike, tehnike i procedure iz domena izvođenja operacija u urbanoj sredini, u uslovima kompleksnih prijetnji, operacija podrške miru, kao i pomorskih operacija.  

Savjet za odbranu i bezbjednost je na današnjoj sjednici, razmatrao i druga pitanja iz svoje nadležnosti.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *